Infocenter Miljö

Recycled_259x194.png

Returpapper 

Returpapper är papper som helt eller delvis är tillverkat av returfiber. Det finns finpapperskvaliteter som är tillverkade av 100 procent returfiber eller en blandning av returfiber och nyfiber.

Varje liten pappersfiber kan användas och cirkuleras ett visst antal gånger. Det betyder att man, i det totala papperskretsloppet på hela marknaden, måste tillsätta nya färska fibrer direkt från skogen. Det finns några viktiga fördelar med att använda returpapper. Bland annat spar det energi (förutsatt att returpapperet inte transporteras alltför långa sträckor).

Det finns även rent trycktekniska kvalitetsaspekter på returpapper. I regel är returpapper inte lika vitt som ett papper gjort på färska fibrer. Det betyder att kontrasten i trycket blir mindre. Jämnheten i returpapper är däremot bra, men eftersom fibrerna har blivit sönderdelade tappar returpapperet i styrka och styvhet.

Opaciteten, eller ogenomskinligheten, är bättre i de flesta returfiberbaserade papper, eftersom papperet i regel har en grundton och inte är helt vitt. Returpapper kan vara trähaltigt eller träfritt. De trähaltiga har lägre åldersbeständighet än de träfria. De papper som helt eller delvis är uppbyggda av returfiber har vi markerat med kretsloppsymbolen i vår prislista.

Några returpapper i vårt sortiment:
Cocoon
Cyclus
Digigreen