Infocenter Packaging

tape_259x194.png

Viktigt  att tänka på när du väljer packtejp

Underlag
Kartonger framställda av nya fibrer (kraftliner) har en slät yta som tejp fäster bra på. Kartonger av returpapper (testliner) har korta pappersfibrer och då krävs ofta en tejp med starkare häftämne. Wellpapplådor av idag består till stor del av returfibrer och då behövs en tejp med naturgummibaserat häftämne för bästa resultat.

Temperatur
I vilken miljö sker appliceringen? Är det kallt, varmt eller fuktigt? Och vad kommer tejpen och förpackningen att utsättas för under transport? Extrema temperaturer påverkar val av tejp. En PVC-tejp krymper vid 80 grader, så vet du att din förpackning kommer att möta höga temperaturer bör du välja en tejp med ett annat bärarmaterial som PP. Dessa tål värme ända upp till 120 - 150 grader. Är det kallt kan man inte heller använda vanlig förpackningstejp. Då är det lämpligt att välja en PVC-tjep med naturgummi som häftämne.

Manuell eller maskinell förslutning
Maskinell förslutning kräver en lättavrullad tejp som fungerar kontinuerligt och utan problem. Vid manuell förslutning krävs ett lågt avrullningsljud. Det är påfrestande att arbeta med en trög eller högljudd tejp. Tänk också på att tejp behöver lite tid för att verka. Häftämnen ska tränga ner i underlaget. Därför bör tejpen tryckas till vid applicering, annars fungerar inte ens den bästa tejp.

Förvaring
Tejp har begränsad hållbarhet. Använd därför den äldsta tejpen först. Beroende på bärartyp (papper, plast, väv) är hållbarheten mellan 12 och 24 månader. Tejp ska förvaras liggande på snittytan. Låt emballaget sitta kvar. Det skyddar mot damm, fukt eller solljus. Temperaturen bör vara mellan 15 och 25 grader. Vid uppackning gäller det att vara försiktig. Använd aldrig kniv eller andra vassa föremål när du avlägsnar emballaget. Var rädd om tejprullen, skador i kanten kan medföra irriterande avbrott vid avrullning.

Miljöval
Packtejp domineras av två bärartyper – PVC och PP. Polypropen ingår i släkten polyolefiner som är den mest miljövänliga filmen. Till dessa filmer används framför allt två olika häftämnen; naturgummi och vattenbaserad akryl. Den sistnämnda är dessutom fri från lösningsmedel i processen. Dock återanvänds lösningsmedlet i slutna återvinningssystem varvid utsläppen är minimala.

Trycktejp
Tejp med eget tryck ger bra reklam, identifierar godset och fungerar dessutom som enkel plombering. All packtejp kan tryckas, men egenskaperna kan påverkas så bestäm alltid kvalitet utifrån tryckta prover. Våra säljare hjälper dig gärna med tejpvalet och allt som havdlar om trycket. För bästa resultat rekommenderar vi enkelt tryck, inte så mycket detaljer, text eller för liten grad. negativt tryck går bra men kostar lite extra liksom tryck med cylinderkliché för att undvika skarvar i trycket. Det finns 26 standardfärger att välja mellan, för andra färger tillkommer blandningskostnad. Vi tar helst emot original som pdf (minst 600 dpi), tif eller eps.