Infocenter storformat

Ink_259x194.png

Inkjettekniker 

Värme eller vibration

Olika storformatprintertillverkare använder olika sätt att forma och skicka de små inkjet dropparna till tryckmediet. Det är i princip 2 rådande inkjettekniker; bubblejet som används av Canon och Hewlett Packards samt piezo, som Epson har världspatent på.


 

 

 

Termal inkjet/Bubbeljet
Ett normalt bubbeljethuvud har små nozzlar som, med hjälp av värme, skjuter bläck på mediet. Bläcket som används med denna teknik kallas vattenbaserat bläck och är pigmenterat för att bättre tåla solljus. Media som används har en speciell bestrykning som gör att bläcket torkar precist, på rätt plats och mycket snabbt. Storformats printrarna som säljs idag kan laddas med upp till 12 olika bläckfärger och som kan ge en mycket stor färgrymd. Utskrifterna håller därför en mycket hög bildkvalitet, fotokvalitet.

Piezo inkjet
Här får en krystal en elektrisk laddning som göra att piezo elementet ändrar form och startar en vibration, vilket gör att bläckdroppen skuts iväg i hög fart. Mängden bläck per droppe som skjuts ut per nozzle är exakt kontrollerad och mängden bläck i droppen varierar, vilket gör att bildkvaliteten håller mycket hög standard och att det går fort att printa detaljerade bilder. Ett piezo printhuvud är dessutom mycket hållbart och passar utmärkt för professionella tryckerimiljöer. Bläcket som används kan vara vattenbaserat eller lösningsmedelbaserat.