Infocenter Print

Färgåtergivning 

Om det är viktigt att åstadkomma exakta färgnyanser och maximal färgbriljans, välj ett vitt högbestruket papper, helst glättat.
Om du vill välja ett obestruket papper, och utnyttja de positiva möjligheterna i det sortimentet, tänk på att det uppstår förskjutningar i färgnyanserna.
Vid obestruket papper: Se upp med chromalin-kopior och liknande «förprovtryck», de visar inte exakt hur färgnyanserna blir i tryck.

En och samma färg kan ge mycket olika färgnyanser på bestruket respektive obestruket papper. I olika färgprover finns därför ofta alla färger återgivna på både bestruket och obestruket papper. Observera skillnaden, den är mycket stor för vissa färger. Att färgintrycket blir annorlunda på papper med ojämn yta har främst tre orsaker:

1. Punktförstoring.
2. Färgen sjunker in mer i papperet.
3. Ljuset reflekteras ojämnt.


Även papperets vithet och kulör påverkar färgnyanserna i trycket, eftersom offsetfärger inte är täckande färger. Särskilt när det gäller kulörta papper ska man vara vaksam på att färgintrycket blir mycket annorlunda jämfört med tryck på vitt papper. Är man ute efter exakta färgnyanser, exempelvis i logotyper eller på produkter, är det svårt att träffa rätt på kulört papper. Även om papperet är vitt men obestruket får man se upp med detta. Tänk också på att färgnyanserna på chromalinkopior eller andra färggranna, glansiga «förprovtryck» som man godkänner före tryck, ofta ligger långt ifrån slutresultatet på obestruket papper. Däremot kan digitala «förprovtryck» eller kontrollkopior ofta göras på rätt typ av papper, men även här är skillnaderna i färgnyanser bitvis ganska stora, vilket gäller både bestruket och obestruket papper.