NOTERA! Kundcenter har nya öppettider från 1 april må-fre 10.00-16.30. Dag före helgdag stänger vi 12 (Skärtorsdagen den 9 april) inga order i e-handeln hanteras efter kl. 12.00 dag före helgdag.

om oss

The Book of 12 från Antalis: Tolv grafiska designers om varför papper har en viktig roll att spela i vår digitala värld

2016/09/29

| PRESSMEDDELANDE | Stockholm, 29 September 2016 - - ”En datorskärm kan aldrig ge samma känslomässiga upplevelse som ett papper …”,  ”om du väljer fel papper uppstår ingen magi …”,  ”pappret är lika viktigt som typsnittet eller färgen …”

Ovanstående är bara ett axplock av kommentarerna från tolv internationellt kända grafiska designers som har intervjuats av författaren och designskribenten Véronique Vienne.  I projektet, som beställts av Antalis, Europas ledande pappersleverantör, berättar de om hur de ser på papprets roll i vår alltmer digitala värld. Intervjuerna finns samlade tillsammans med exempel på deras alster i tolv anteckningsblock som vi har valt att kalla ”The Book of 12”.

Utgångspunkten för The Book of 12 var två enkla frågor: Är valet av papper en del av den kreativa processen för dagens designers? och Kan valet av papper påverka genomslagskraften hos ett budskap, en idé eller ett koncept? För att få svar på dessa frågor intervjuade Véronique Vienne 12 grafiska designers från kulturinstitutioner och reklambyråer i olika länder. Deras svar är både insiktsfulla och inspirerande:

·         Hans Wolbers / Nederländerna, art director och grundare av en av Hollands ledande designbyråer, är känd för sin förmåga att designa snygga och trendiga tidningar: ”Jag väljer papper redan på konceptstadiet.” Och kanske något överraskande lägger han till: ”De som använder mest papper på vårt företag är de som jobbar med webbdesign… de behöver papper för att tänka. Det går så mycket snabbare än att använda digitala verktyg.”

·         Reza Abedini / Iran designar posters, bokomslag och evenemangsannonser för kunder i arabvärlden, men även i Nederländerna, Frankrike, Irland, Grekland och England: ”När en idé börjar ta form i mitt huvud ser jag samtidigt pappret framför migför mig är papprets färg, vikt, textur etc. en viktig del av varje projekt…inte bara en yta som designen ska tryckas på.”

·         Michal Batory / Polen är känd för sina surrealistiska och uppseendeväckande posters: ”Om du väljer fel papper uppstår ingen magiresultatet kan bli väldigt olika beroende på vilken yta man trycker på.”

·         Catherine Zask / Frankrike är grafiker, posterdesigner och författare. Hon älskar papper: ”Den sköna känsla du får när du tar i pappret blir en del av det tryckta budskapet.”Jag har inget favoritpapper – vilket papper jag till sist väljer beror på designen, kundens personlighet och budskapet.”

·         Elaine Ramos / Brasilien är grafisk designer och art director på Cosac Naify, Brasiliens ledande förlag inom konstböcker: ”Som jag ser är papprets textur en viktig del av det budskap, koncept eller intryck du förmedlar till läsaren…pappret avgör hur hård eller mjuk boken blir – det är ett avgörande val.”

·         Leonardo Sonnoli / Italien tar fram grafiska profiler för offentliga institutioner och privata företag: ”Ett budskap som är tryckt på papper känns mer som ditt eget…vad resultatet anbelangar är papperskvaliteten nästan lika viktig som kvaliteten på designen.” 

·         Eike König / Tyskland arbetar med grafiska profiler för varumärken, stora som små, och med att ta fram visuella identiteter för kulturinstitutioner: ”Pappret är lika viktigt som typsnittet eller färgen.” ”Till skillnad från datorarbete, som lätt gör att du känner dig isolerad, skapar papper en lust att experimentera, delta och umgås.

·         Milton Glaser / USA är förmodligen Amerikas mest kända grafiska designer. Alla har väl sett hans logo I NY och hans Bob Dylan poster från 1967: När det handlar om papper är det den fysiska känslan som skapar en känsla av äkthet.” Han tycker det är synd att dagens designers ofta använder färdiga bilder istället för att skissa sina idéer på papper. ”För mig är det här det mest fantastiska möte man kan tänka sig: ett verktyg, i form av en penna, mot en grov yta, ett papper. För en designer finns inget mer grundläggande.”

·         Park Kum-jun / Sydkorea är en prisbelönt designer och grundare av en designbyrå som tar fram allt från kataloger och utställningsaffischer till kalendrar, magasinomslag och konceptinstallationer:Papper skapar känslor och ger liv åt form och innehåll, så jag väljer pappret redan på planeringsstadiet. Ibland bygger hela planeringen på en viss typ av papper…tankarna och idéerna växer på något mystiskt sätt fram gradvis, ett steg i taget.”

·         Flavia Cocchi / Schweiz har specialiserat sig på typografi. Hon älskar tryck och papper är hennes passion: ”Jag hamnar i sjunde himlen när jag får besök av pappersleverantörer som visar upp sina senaste alster.” Hon börjar alltid sina projekt med att välja papper: ”Det triggar igång min kreativitet.”

·         Kaija Korpijaakko / Finland har tidigare jobbat som art director på flera tidskrifter och är numera konstnär på heltid. Papper är hennes favoritmedium:Bättre, tyngre och glansigare papper var den ultimata belöningen.”Papper kommer alltid att finnas – det kommer bara att få en annan roll. Istället för att vara en yta där man trycker text och bilder blir det ett kreativt medium – och ett spännande material för konstnärer och designers.”

·         Daniel Eatock/ England startade sin karriär som grafisk designer, men är idag en etablerad konstnär som ställer ut sina verk världen över: ”Papper has sex sidor: en framsida, en baksida och fyra kanter … ett tomt pappersark ger oändliga möjligheter – det är så mycket du kan göra med det: du kan skriva på det, rita på det, måla på det, vika det, klippa i det osv.

De fullständiga intervjuerna finns nu samlade i tolv anteckningsblock som beskriver konstnärernas verk, deras unika design- och pappersval samt olika trycktekniker. Transkriptioner av intervjuerna, en inspelning av intervjun med Véronique Vienne och en video om hur det gick till när vi skapade ”The Book of 12” finns på www.bo12.com

”Som Europas ledande pappersleverantör är vi övertygade om att papper kan tillföra ett mervärde, dels i form av en taktil känsla och en förmåga att skapa bestående intryck, och dels en förmåga att förstärka ett koncepts eller ett budskaps genomslagskraft”, säger Xavier Jouvet, Group Marketing & Purchasing Director på Antalis International. ”Med projektet ”The Book of 12” ville vi ta reda på vad grafiska designers och konstnärer anser om papprets roll i en värld som blir allt mer digitaliserad. Av deras svar framgår tydligt att papper fortfarande är ett unikt medium som ger en emotionell upplevelse som digitala medier inte kan mäta sig med, och att det är en källa till inspiration för dem. Men vi ska inte ställa papper och digitala medier mot varandra – de kompletterar varandra och har båda en viktig roll att spela i kommunikationssammanhang. Och den rollen fortsätter att utvecklas i takt med de senaste tekniska landvinningarna.”

Läs mer om The Book of 12 på: www.bo12.com

Följ oss på Facebook: https://www.facebook.com/antalisab/ 

Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/antalis_ab/ 

Följ oss på Linkedin: https://www.linkedin.com/company/antalis-ab 

 

 

För ytterligare information, kontakta:
Helena Thun, Scandinavian Marketing Managrr, Antalis AB
Tel: +46 10 707 70 31, E-post: helena.thun@antalis.com
 

|Om Antalis|

Antalis är Europas största leverantör av papper, förpackningslösningar och material för storformatstryck. I Sverige har vi funnits i mer än 100 år under våra tidigare namn Svenskt Papper och Map. Vi har en ledande position på den svenska marknaden inom papper samtidigt som vi är i kraftig tillväxt inom förpackningsområdet. De nordiska länderna bildar en region med ökande integration företagen emellan. Omsättningen i Norden uppgår till 1,8 miljarder kr varav 621 tkr utgörs av det svenska företagets försäljning. För mer information besök, www.antalis.se