I fokus

 

 
  SF-bio-293.jpg  
 

 

Marknadstrend - Kartong ersätter plast för att minska klimatpåverkan
hos SF Bio, IKEA och Apple
 
Ett stort antal globala företag har redan ersatt eller testar att ersätta materialet för presentkort – från plast till kartong. Sveriges största biografkedja SF Bio har tagit språnget och byter ut alla sina kort till Invercote.

“När vår kortleverantör, Megacard, föreslog att vi kunde göra våra presentkort av kartong och därmed drastiskt minska miljöpåverkan var det självklart för oss att byta” förklarar Anna Marcusson, produktchef för presentkort på SF Bio. “I klartext betyder det att vi avvecklar användningen av 10 ton PVC per år genom att avveckla plasten och ersätta dem med Invercote-kort från Iggesund Paperboard” IKEA har redan sedan ett drygt år tillbaka ersatt alla presentkort globalt till Invercote.
 
Ett annat exempel på denna förpackningsindustrins trend är Apple, där förpackningsutvecklare fokuserar på att minska användningen av plast. Detta framgår av Apples pappers- och förpackningsstrategi, som företaget publicerade i oktober 2017.
Bland annat redogörs för hur Apple lyckades minska plastinnehållet i iPhone 7-förpackningen med 84 procent jämfört med iPhone 6s. Apples smarta högtalare, HomePod som lanserades i början av 2018, är ett tydligt exempel på detta tillvägagångssätt. En otroligt komplex kartongkonstruktion med stängningar håller högtalarkabeln på plats och det finns också en anordning för att fästa kontakten. 

"För tio år sedan hade någon tillverkare löst problemet med plast, säger Granås. "Men nu ser vi gång på gång hur företag investerar starkt för att skapa alternativa lösningar i kartong - inte bara Apple men många, många andra.”
 
Läs mer om Invercote

 

paperman