I fokus

OnPaper_259x194.png

On  Paper

En tidning. En person. Ett papper.

Det är den enkla grundformeln för On Paper. Varje nummer av tidningen fokuserar på en enda person och den personens verklighet och kreativitet.

On Paper ges ut på svenska, danska, finska och norska och distribueras till kreatörer över hela Skandinavien. Varför då? Det är en berättigad fråga. I en tid då det korta, snabba och oreflekterade tycks dominera vill vi med den här tidningen ge plats åt motsatsen. Vi skickar skarpa skribenter och fantastiska fotografer till olika delar av världen och ger dem möjligheten att göra något helt unikt i mötet med personerna som de porträtterar.

Vi trycker varje nummer av tidningen på olika papper. People & Paper är gjord av personer som vi gillar och den handlar om personer vi gillar. Vi hoppas att du också kommer att göra det! Hör av dig till din kontakt på Antalis om du vill ha tidningen.

Shinya_Kimura.jpg

#5 Shinuya Kimura på Scandia 2000 smooth

I en värld av testosteronstinna tatuerade män sticker den blyga och tystlåtna Shinya Kimura ut – varken han vill eller ej. Shinya är motorcykelbyggaren som blivit en legend inom customkretsar för sina totalt kompromisslösa maskiner. Fast för japanen Shinya Kimura handlar det om mer än bara muskler av stål. Han ser sitt arbete som meditation, som en konstform och inspirationen till hans senaste hoj kommer inte – som man lätt kan få för sig – från filmer som Mad Max eller Alien, utan från en vacker liten fågel. Trots att Shinya är i sin verkstad varje dag, sju dagar i veckan, så innebär hans sanslösa fokus på detaljer att han endast hinner bygga två–tre maskiner om året. Och priset blir därefter. Hans kundkrets består därför uteslutande av några av Hollywoods mest framgångsrika, samt andra personer runt om i världen som kombinerar ett extremt välfyllt bankkonto med en fascination för Shinyas avskalade och retrofuturistiska design.

 

Popy_Moreno.jpg

#4 Popy Moreni på GalerieArt Gloss

Troligtvis har du aldrig hört talas om designern Popy Moreni. Det är heller inte särskilt konstigt. Det ligger i den blixtsnabba modebranschens natur att det som varit i princip omedelbart faller i glömska. Inte minst gäller det för allt som hände före internet. En sökning på Popy Moreni ger endast ett par sporadiska träffar. Fast backar vi bandet 25–30 år tillbaka i tiden så var italienskan Popy Moreni en etablerad designer på den franska modescenen. Hon drev ett uppmärksammat modehus, arrangerade visningar och gjorde återkommande projekt i gränslandet mellan konst och mode. Popy Moreni är intressant på flera sätt. Dels för att hennes excentriska stil idag inspirerar designers som Storbritanniens enfant terrible Gareth Pugh, men också för att hon är ett lysande exempel på hur Paris modevärld fungerade före riskkapitalisterna, konglomeraten och de stora pengarna tog över. Inspirerad av cirkus och konstvärlden skapade Popy sitt eget lekfulla modeuniversum. Hennes vän Christian Lacroix gav Popy ett träffande epitet när han kallade henne ”den paradoxala dottern till Elsa Schiaparelli och Coco Chanel”.

 

Thomas_Demand.jpg

#3 Thomas Demand på Cyclus Offset

Kontrollrummet i kärnkraftverket är övergivet. Det enda uppenbara spår som avslöjar att något inte är som det ska är ljusskärmarna som hänger snett ned från taket. Bilden har något kusligt över sig. Tittar man sedan riktigt noga och riktigt nära kan man upptäcka vad det är som är konstigt. Allt är gjort av papper. Varje skärm, dator, knapp och spak har med en plågsam noggrannhet replikerats i naturlig storlek och sedan har hela miljön fotograferats. Det är verk som Kontrollraum (2011) som gjort Thomas Demand till en av den internationella konstvärldens absoluta fixstjärnor. Den avfotograferade skulpturen föreställer insidan av kärnkraftverket Fukushima Daiichi som drabbades av härdsmälta efter den katastrofala tsunamin som 11 mars 2011 slog in över Japan.

 

 

Miranda_July.jpg

#2 Miranda July på GalerieArt Silk

”I min paranoida värld så tror alla butiksägare att jag stjäl, alla män att jag är prostituerad eller lesbisk, alla kvinnor att jag är lesbisk eller arrogant, och varje barn och djur ser mitt verkliga jag” Det är denna typ av formuleringskonst som gjort Miranda July till en internationell framgångssaga och som bidrar till att hon ständigt lyfts fram som en galjonsfigur för den samtida hipstern. Med full kontroll skapar Miranda litteratur, film, poesi och konst, och lyckas på något sätt göra alltihop intressant och relevant. Nästan lika imponerande som hennes produktion är det faktum att hon gör allt det här på sitt eget sätt. När andra lysande talanger lockats in i Hollywoodfabriken och förvandlats till stereotyper med väldigt vita tänder och väldigt lite att säga så har Miranda behållit styrkan, egensinnet och en befriande ovilja mot konventioner.

 

 

Larry_Harvey.jpg

#1 Larry Harvey på Cocoon Offset

Larry Harvey är mannen som kom på den ofantligt dåliga idén att starta en festival mitt ute i öknen. Fast han gjorde det så bra att hans skapelse The Burning Man numera samlar mer än 60 000 människor som delar hans vision om att bygga en egen värld under den stekheta ökensolen. Regissören och författaren Martin Jern, som regisserar långfilm i egna filmbolaget Dansk Skalle och skrivit ett par böcker för unga, fick uppdraget att porträttera Larry och festivalen. Martin gjorde det enda rätta och hoppade på ett plan för två dammiga veckor i öknen. Magnumfotografen Cristina García Rodero bidrar med en stor del av bildmaterialet. Cristina har ägnat större delen av sin karriär åt att resan jorden runt för att utforska både religiösa och sekulära riter. På Burning Man hittade hon något som var både och.

 

 

 

paperman