I fokus

 

Optimera din sträckfilmsförbrukning

Sträckfilm är ett effektivt hjälpmedel vid en rad olika förpackningstillfällen. Den tjänar både som en effektiv form av skydd mot smuts och fukt, samtidigt som den fungerar som en stabilisator för dina pallar. Dagligen används stora mängder sträckfilm, därför har vi samlat in 4 bra tips om hur små förändringar kan optimera sträckfilmsförbrukningen.

1. Handsträckfilm eller maskinsträckfilm?

SträckfilmsmaskinBeroende på ditt emballeringsbehov, finns olika manuella eller automatiska lösningar. Skickar du bara en pall om dagen är manuell emballering med handsträckfilm en bra lösning. Genom att använda en handdispenser för manuell applicering av sträckfilmen, undviker du spill och trassliga rullar, men metoden kan vara tidskrävande och oprecis jämfört med maskinsträckfilm.

Även för mindre verksamheter finns det mycket att vinna genom att använda maskinsträckfilm ihop med en sträckfilmsmaskin. Det minskar din emballageförbrukning, ger en bättre ergonomi och en jämnare kvalitet av emballeringen.

Sträckfilmsmaskiner finns i många varianter och prisklasser. En halvautomatisk sträckfilmsmaskin med funktioner som täcker de flesta standardkraven finns från 39 990 SEK.

2. Välj rätt kvalitet

Det finns mycket mer än kilopris att tänka på när du väljer sträckfilm. Genom att välja en högre råmaterialkvalitet i sträckfilmen får du både en mer enhetlig produkt och en minskning på upp till 30% av plasttjockleken - vilket ger lägre konsumtion, mindre avrullning och mindre lagerutrymme.

Sammantaget finns det två typer av maskinsträckfilm – Cast eller Blåst.

Cast sträckfilm är gjutna på rullar. Denna sträckfilm har en hög transparens, det vill säga den är klarare än blåst sträckfilm. Dessutom kännetecknas den genom att ha hög punkteringsstyrka, vara tystavrullad och ha en jämn klibbighet och tjocklek. Gjuten sträckfilm är ett bra val för mindre krävande gods.

Blåst sträckfilm är blåst på en extruder och har en lägre genomskinlighet än den gjutna sträckfilmen. Dessutom har blåst sträckfilm i allmänhet en högre punkteringsstyrka, en mer ljudlig avrullning och en mycket hög stabiliseringsförmåga. Blåst sträckfilm är lämplig för tungt och svårhanterligt gods som kräver en hållbar kvalitetsfilm.

3. Anpassa och justera

anpassaStretchfilm.jpg

För att få ut det mesta av din sträckfilm måste din sträckfilmsmaskin anpassas till produkten för att använda rätt mängd sträckfilm i rätt kvalitet för din försändelse.

Många leverantörer erbjuder serviceavtal, och det kan vara en bra idé att ha en specialist som installerar, justerar och anpassar din sträckfilmsmaskin. Det garanterar att maskinen och sträckfilmen matchar varandra till 100% och du har alltid en säkerhetskopia ifall maskinen skulle bli ur funktion.

 

4. Förvara sträckfilmen rätt

En maskinsträckfilmsrulle väger ca 16-18 kg. För att undvika tunga och onödiga lyft, är det en bra idé att förvara dem så nära maskinen som möjligt. Detta spar tid när man måste byta rulle och sträckfilmen förvaras redan i samma temperatur som där den ska användas. Som tumregel ska de flesta typer av sträckfilm lagras i ca 20 °C.

 

Behöver du kvalificerad rådgivning och vägledning?
Vi hjälper dig gärna med rådgivning om sträckfilm, såväl som för din kompletta emballagelösning.
Ring oss och be att få prata med en plastspecialist - Vi har några av branschens mest erfarna konsulter – redo för att hjälpa dig!

010-707 71 00