I fokus

header.jpg

 

5 tips för en mer miljömedveten emballageförbrukning

Emballage och engångsprodukter utgör ca 50 procent av världens totala plastförbrukning. Under perioden år 2000–2010 producerades det mer plast än vad det gjorde under hela 1900-talet. När man tänker på all den plast vi stöter på i vår vardag, är det kanske inte lika överraskande.

Även om vi har blivit markant bättre på att återvinna både plast och emballage, hamnar det årligen mer än sex miljoner ton plast i havet*. Plast är inte biologiskt nedbrytbart och förorsakar därför stora problem, både för miljön och livet i havet. Vi har alla ett ansvar att minimera plast- och emballageförbrukningen, därför har vi listat fem goda råd på vägen för företag som strävar efter en mer miljömedveten emballageförbrukning:

1) Undvik överförbrukning

optimera ditt emballageEn av de saker vi ofta stöter på är en överdriven förbrukning av emballage. Utöver att det är dåligt för miljön, påverkar överförbrukning både logistik- och fraktkostnader, men även produktiviteten då det går åt tid till extra hantering och sortering. Överförbrukning av emballage beror ofta på det faktum att produktsammansättningen är felaktig i förhållande till de förpackningsbehov och förpackningslösningar som finns i företaget.

Ett sätt att undvika överkonsumtion är att utöka antalet storlekar, kvaliteter och varianter inom de olika förpackningstyperna. Lyft fram andra aspekter av dina förpackningskostnader än kilopris och lagerbindningar. Ta också hänsyn till andra kostnader, till exempel hur mycket extra fyllnadsmaterial behövs för att skydda en produkt i en för stor kartong eller skillnaden i fraktkostnader på en stor kartong jämfört med en liten.

2) Skapa en förpackningspolicy

Miljö och CSR har säkert redan en central roll i din verksamhets strategi, men det kan även vara en god idé att formulera en särskild policy för förpackningskonsumtionen i företaget, om ni inte redan har det. Det kan exempelvis vara att ni endast använder återvinningsbara förpackningar eller har särskilda avfallshanteringsförfaranden.

Även om ni redan har processer som berör detta i nuläget, kommer det att ge alla i företaget en bättre uppfattning av vilka områden de ska vara särskilt uppmärksamma på när det kommer till förpackningar. Se till att dina medarbetare förstår policyn och att alla är medvetna om vad de ska göra och hur.

3) Välj rätt kvalitet

box_tape_Etc.jpg

En utmaning i många företag är att man använder förpackningsprodukter i fel kvalitet. Orsaken är inte allt för sällan att rätt kvalitet inte finns tillgänglig när medarbetarna behöver dem, och att de istället använder alternativ som inte är anpassade till försändelsen.

Att bara ha en typ av låda, folie eller tejp är sällan tillräckligt för flera förpackningsbehov. Till exempel måste en sträckfilm av lägre kvalitet, i motsats till en högkvalitativ sträckfilm, svepas många gånger runt en tung pall för att stabilisera den. Det är därför viktigt att ha flera nödvändiga kvaliteter tillgängliga på förpackningsstationer och i lager.

4) Var öppen för alternativa emballagelösningar

Det finns en mängd möjligheter och nyheter inom förpackningar och emballage och det kan vara svårt att hålla reda på dem alla. Genom att vara beredd på en del förändringar och att tänka lite utanför lådan kan man ha mycket att vinna. Många företag använder t.ex. frigolit som fyllnadsmaterial eftersom den har en bra stabilisering och skydd. Problemet är att det tar upp mycket lagringsutrymme och är svårt att hantera. Ett alternativ är luftkuddar som tar mindre plats på lagret samtidigt som de är lätta att återvinna.

Överväg också att utveckla en skräddarsydd förpackningslösning, utformad och anpassad utefter ditt företags unika behov. Detta kan reducera en stor del av behovet av paketfyllnad samtidigt som du förbättrar dina interna processer, eftersom emballaget är utformat för att integreras direkt i produktionen.

5) Välj produkter som går att återvinna

Återvinn dina förpackningarVälj biobaserat material där det finns möjlighet då du köper in nytt emballagematerial. En miljömedveten och hållbar förpackning är även ett starkt säljargument, och emballaget blir en del av din marknadsföring. Börja med att se efter om några av dina plastförpackningar kan bytas ut mot en biologiskt nedbrytbar förpackning som är gjord av återvunnet papper eller papp?

En genomgång av företagets nuvarande förpackningsanvändning är ett viktigt steg på vägen för att göra den mer miljömedveten. Kan du minska mängden förpackningsmaterial som du använder eller kan du byta till ett mer miljömedvetet emballage?

bokaKonsultation.jpg

Ring 010-770 71 00 – där vi ger dig fler goda råd på vägen, eller boka en kostnadsfri konsultation av dina förpackningslösningar. 

*Källor:
https://plast.dk/2017/07/plastblog-vi-skal-genanvende-langt-mere-vores-emballage/
https://plast.dk/hvor-meget-affald-er-der-i-havene/

paperman