om oss

Allt du behöver veta om julkort

2020/11/25

Nu när julen närmar sig har företag runt om i världen utmaningar att skicka julkort till sina kunder som återspeglar deras identitet på ett minnesvärt sätt. Detta år kan det vara mer angeläget än någonsin att återupprätta kontakten med kunder, att bli ihågkommen och göra ett intryck.

Men varifrån kommer traditionen med julkort? Vad gör att man minns dem? Är det samma standard i hela världen? Vi frågade våra partners runt om i världen få att ta reda på detta och få råd om stil och etikett på deras marknader. Men först ska vi berätta en historia.

2020.jpg
 

Allt började med att det var en man som var för upptagen för att skriva till sina vänner 

Med tanke på alla de otroligt fina och bra kreativa projekt som skapas varje år av grafiska formgivare är det svårt att föreställa sig att professionella julkort sällan var mer än ett enkelt undertecknat visitkort fram till 1960-talet. Innan dess var julkort en tradition som bara delades med familj och vänner. Dess ursprung kan tydligt identifieras, vilket gör den till en av få jultraditioner vars ursprung är okontroversiellt.

 

merry-xmas.png
 
Julkort av J.Callcott Horsley for Sir Henry Cole, 1843

År 1843 hittade Sir Henry Cole, en framstående engelsk mecenat och främjare av det brittiska postverket, en enkel lösning för att svara på brevbunten som låg på skrivbordet. Det viktorianska England var väldigt strikt vad gällde att svara på all inkommande post, och Sir Cole hade runt tusen julkort att skriva. Han bad först en konstnärsvän vid namn John Callcott Horsley att måla ett kort med en familjemiddag som motiv - där syntes även barn som drack vin, vilket på den tiden ansågs skandalöst. På baksidan lät han skriva en hälsning och avslutade varje kort med att skriva mottagarens namn. Och på så sätt skapade han de första julkorten. Samma kort kopierades i många år innan konstnärer började göra sina egna, men traditionen spred sig och blomstrade utanför Storbritannien. Från det kejserliga Ryssland till USA, Japan och hela Europa var det tradition att besöka alla släktingar dagen efter jul och på nyårsafton. De som inte kunde delta skrev oftast en lapp för att framföra sina hälsningar. Julkortet blev snabbt populärt runt om i världen som en praktisk lösning på problemet.

År 1875 tror man att Louis Prang, en preussisk litograf som emigrerat till Boston, skapade USA:s första julkort. Han tog också med sig lite innovation till tryckningen. Fram till dess trycktes korten i svart och vitt för att därefter handmålas i färg, vilket gjorde dem rätt dyra. Prang hade lärt sig kromolitografiteknik i Tyskland och kunde därför tillverka många fler kort, vilket gjorde julkortstraditionen populär hos den bredare befolkningen.

Under 1890-talet påbörjade ryska handelsmän korttraditionen i Ryssland. De köpte kort utan text och skrev själva hälsningar på ryska för hand. Och när ett fenomen blir populärt runt om i världen utvecklas det på olika sätt anpassat till varje region.

Louis-Prang.jpg
 

Julkort av Louis Prang, USA, kromolitografi, 1875


Hur Dali målade ett Hallmark kort och hur jultomten hamnade i ett rymdskepp

Dali.jpg

        

Julkortsbranschen började 1915, med ett amerikanskt företag som hette The Hall Brothers, av det vi känner till idag. De förstod att det inte fanns plats för allt som folk ville skriva på ett vykort, så de ändrade formatet från visitkortsformat till formatet vi använder idag: 10x15cm, vikt på mitten och instoppat i ett kuvert. 


Företaget beställde konstverk från flera framstående konstnärer för att pryda korten under följande årtionden: Norman Rockwell, Salvador Dalí… Det nya formatet blev direkt en framgång och 1925 bytte företaget namn till Hallmark.

Julkort av Salvador Dali, Hallmark, 1959

   

Samtidigt i Ryssland hade kulturrevolutionen 1917 satt stopp för högtidskorten och det var först på 1940-talet som ett slags högtidskort togs fram i Sovjet endast för att fira nyår. Korten hade ofta krigsbilder för att informera det sovjetiska folket om segrar mot naziarmén och det var först efter Stalins död som man började återgå till mer traditionella på korten som Fader Frost, snömannen, nyårsträd m.m. Men korten genomsyras fortfarande av propaganda och är ofta kopplade till viktiga budskap från den tiden, som erövringen av rymden eller expeditioner till Antarktis. Idag är nyårskort fortfarande en väletablerad tradition i Ryssland och slaviska länder. 

bandeau-cv-URSS.jpg
            Nyårskort, USSR, 1941      Nyårskort, USSR, 1950-talet   Nyårskort, USSR, 1950-talet

 

Våra tips att skicka julkort, från olika delar av världen

I en tid med globalisering har nu de flesta länder i världen anslutit sig till traditionen med att skicka julkort. För att förstå de olika sociala aspekterna i olika länder, har vi tagit hjälp av Antalis experter runt om i världen.


• TIMING

De flesta av våra expeter är eniga om att timingen är viktig för julkorten: de ska skickas i börjar av december och under inga omständigheter komma efter nyårsafton. Men denna regel har några undantag.

De första undantaget gäller länder med ortodoxt ursprung, som Ryssland, Ukraina och Georgien. Vår expert Elena Berezina förklarar att ”den rysk-ortodoxa julen infaller den 7 januari, så att skicka ett julkort i slutet av december är normalt”.

 

card1.png
 

1/ julkort med vinterlandskap på Invercote från Iggesund av Santoro Graphics, Storbritannien 2/ Kalender på vitt Olin Smooth White av Ann Maelfeyt för An Brysse, tryckt av Puntgaaf Gedrukt, Belgien 3/ ”Delikata och omtänksamma nyårshälsningar”, boxset tryckt på Curious Metallics Chartreuse, av Ingrid Picanyol Studio, Spanien 4/ Julkort från 2019 av Hélène Nounou för Kering, tryckt på keaykolour-papper

Det andra undantaget är Frankrike. Vår expert Jérôme Noyelle förklarar: ”Du kan skicka dina hälsningar fram till slutet av januari i Frankrike, det är inga problem. Och vi får ofta nyårskort precis efter nyår med önskan om en god fortsättning”.

I Japan är timingen jätteviktig, eftersom nyårskort (eller nengajo) måste levereras den 1 januari. För att kunna genomföra detta mirakel erbjuder de japanska postkontoren att förvara korten och leverera dem den 1 januari. När du får en nengajo är det väldigt oartigt att inte svara, så om du fått ett kort från någon du inte skickade till, är det acceptabelt att skicka tillbaka ett kort fram till den 7 januari.

Men kom ihåg att det inte är brukligt att skicka hälsningar till en familj där familjemedlem dött under det gångna året.

Som tumregel funkar det alltså bra att skicka julkort tidigt i december. Men eftersom Kina, Vietnam och Korea firar nyår i februari, och Kambodja, Laos firar i april, är dessa regler något annorlunda i de flesta asiatiska länder.


• STIL

Stilen på korten tenderar förvisso att bli mer homogena i denna Pinterest-era, men vissa egenheter finns i olika länder.
 
Japanese-Nengajo.jpg   

I Japan lyfter neganjo-traditionen ofta fram djuret i zodiaken för det kommande året, vanligtvis på en pastellfärgad bakgrund.

I USA är det väldigt vanligt att använda inspirerande citat på nyårskorten. Och i Frankrike är jultemat inte lika viktigt, utan fokus ligger på nyårshälsningar om lycka och framgång.

Vår expert Daiva Mažvilaitė-Varnienė förklarar att i Litauen ”är metalliskt papper väldigt populärt, men trenden att välja papper med naturlig yta och naturliga färger ökar. Man föredrar ljusa färger och en delikat design. Inget glansigt papper, inget glansigt tryck som UV-lack eller präglingsfolier”.

Japansk Nengajo, 2020    

På liknande sätt förklarar Saskia Rautzenberg att ”i Tyskland är trenden att ha fint kvalitetspapper, med enkel design, matchande julfärger, men utan överdrivna effekter”.

I Spanien pratade Raquel Palencia entusiastiskt om otroligt innovativa projekt, där pappret blir en sensorisk upplevelse.

I Ryssland finns det inga julhälsningar på korten, men bilderna har ofta traditionella jul- och vinterteman. I Ryssland finns dessutom en annan egenhet. Våra experter säger att du inte behöver oroa dig så mycket om du glömt att skicka nyårskort, eftersom kvinnodagen är en mycket viktigare högtid för företag att skicka sina hälsningar.

Med dessa tips i åtanke bör du nu vara redo att skicka dina julhälsningar till kunder runt om i världen. Men innan dess, vill vi ge dig ett sista råd:
vi har märkt att vissa företag fokuserar så mycket på kreativiteten att de faktiskt glömmer att skriva sina hälsningar på korten. I dessa tider med fysisk distansering, kan högtidskort vara ett bra sätt att kommunicera med kunder, men glöm inte att skriva ditt meddelande till dem. Den sensoriska upplevelsen av papper kan vara precis vad som behövs för att återkoppla med dem efter ett par månader, och vi ser fram emot projekten som kommer när sensoriska upplevelser är viktigare än någonsin.

bandeau-cartes-de-voeux-2.jpg
 

1/ Högtidskort i värmepräglingsfolie tryckt av Imprimerie Chauvat-Bertau 2/ Högtidskort av Demon Press, Ryssland3/ Högtidskort på Pop’set Storm av Mark + Fold, Storbritannien4/ Vårkort med citat från poeten Majakovskij, Ryssland

Vill du ha inspiration? Titta på vårt utbud av kreativa papper för högtidskort här.

paperman