Att mixa och matcha har varit en modetrend i decennier. När vi idag har modebloggare på Instagram som söker efter unika stilar har emellertid mixa och matcha trenden blivit så viktigt att catwalken under senare år har intagits av fenomenet där det hamnat mitt i de senaste modevisningarna. Trenden, som gynnats av vår användning av sociala media, har spridits till heminredningen där det inte är ovanligt att se skandinaviska vintage-möbler och mattor från Ikea, tillsammans. Att mixa och matcha är roligt att hålla på med i och med att du kan experimentera med allt som har med själva bilden av något att göra, vare sig det handlar om en person eller om ett märke. Grafisk formgivning är inget undantag idag.
Att mixa och matcha har varit en modetrend i decennier. När vi idag har modebloggare på Instagram som söker efter unika stilar har emellertid mixa och matcha trenden blivit så viktigt att catwalken under senare år har intagits av fenomenet där det hamnat mitt i de senaste modevisningarna. Trenden, som gynnats av vår användning av sociala media, har spridits till heminredningen där det inte är ovanligt att se skandinaviska vintage-möbler och mattor från Ikea, tillsammans. Att mixa och matcha är roligt att hålla på med i och med att du kan experimentera med allt som har med själva bilden av något att göra, vare sig det handlar om en person eller om ett märke. Grafisk formgivning är inget undantag idag.
_________________
“(…) NÄR MAN mixAR OCH matchaR SÅ ÄR DET OFTA NÅGOT SOM HÄNDER LITE SLUMPMÄSSIGT.”Jaakko Tuomivaara
_________________
Enligt Jaako Tuomivara, (Supergroup Studios) senior grafisk formgivare, är det användningen av datorer som gör det möjligt för grafiska formgivare att på allvar leka med konceptet mixa och matcha. Som han själv förklarar, "det både hemska och fantastiska med datorn är att den gör allting platt".
Å ena sidan har den ständiga användningen av datorer gjort att den platta designen ser acceptabel ut för alla, även för 3D -objekt. När allt är placerat på samma nivå är det enkelt att leka med olika element, som t.ex. fotografier, illustrationer och text för att samla ihop dem. Men ännu viktigare, datorskärmar har varit ett revolutionerande verktyg där det du har på skärmen är så nära som möjligt att se ut som om det gjordes på papper. Han förklarar, "ju närmare du kommer till de slutliga resultaten med det du arbetar med, desto lättare är det att prova allt möjligt, för det fina med att mixa och matcha är att många av de positiva sakerna händer lite av sig själva, nästan av en slump”.
Mixa och matcha handlar helt om personlig kommunikation. I tidigare artiklar har vi diskuterat hur textur och färg påverkar kommunikationen med papper och att huvudargumentet varit att dessa två element i sig själva sänder ut ett budskap. Forskning visar till exempel att tjockt papper inger en känsla av kvalitet och att blå färg inger en känsla av trovärdighet. Men vad händer om vi blandar färger och texturer? För att få veta mer vände vi oss till färgformgivaren Eric Guillouard som är delägare i färgbyrån Atelier 3D.
_________________
”Såvida de inte har samma värde är det bäst att undvika färgkrockar och varma kontra kalla färger.” Eric Guillouard
_________________
Byrån, som även samarbetar med företag som Hermès, Airbus och Philips, fick uppgiften att utveckla färgsortimentet för Arjowiggins Creative Papers. Med inspiration från vad som redan hänt när det gäller inredningsfärger ändrade de 2018 hela sin portfölj där principen om att mixa och matcha passar för kreativa papper. Han säger själv så här ”vårt koncept ger grafiska formgivare möjligheten att fritt använda ett stort färgsortiment med kunskapen om att alla färgval fungerar. Det är vad vi alla kallar ett harmoniserat sortiment”. I februari 2021 lanserade sedan "Arjowiggins Keaykolour och Curious Metallics Tool kit" för formgivarna att mixa och matcha färgerna utan några begränsningar.
Byrån, som även samarbetar med företag som Hermès, Airbus och Philips, fick också uppgiften att utveckla färgsortiment för Arjowiggins Creative Papers. Med inspiration från vad dom gjort tidigare, när det gäller inredningsfärger, har de skapat en ny kollektion där principen om att mixa och matcha passar för kreativa papper. Han säger själv så här ”vårt koncept ger grafiska formgivare möjligheten att fritt använda ett stort färgsortiment med kunskapen om att alla färgval fungerar. Det är vad vi alla kallar ett harmoniserat sortiment”.
När vi bad om råd när det gäller färgmatchning gav han oss några enkla regler:
”Ett självklart tips om du vill vara på den säkra sidan är att hålla dig till en färg. Om du är ute efter kontraster ska du välja en mycket stark sådan. Ta en mycket ljus nyans och kombinera den med en mycket mörk. De är dock bättre att undvika färgkrockar och varmt mot kallt såvida de inte har samma värde. Om du till exempel väljer pastellgrön med mörk orange kommer det antagligen inte att fungera.
Om du till exempel har ett projekt som en bok eller en katalog har du egentligen fyra val. Det första är klassiskt, nämligen att använda ett ljust omslag med ljusa sidor. Att arbeta med neutrala färger kan vara väldigt elegant. En andra möjlighet är att använda en mörk färg på omslaget som då blir extra iögonfallande med en ljus insida. En tredje väg är att göra en färgsprakande grej, vilket får stor effekt. Den sista möjligheten, som jag tycker är modern men ganska outforskad, är att ha ett ljust, klassiskt omslag med färgade sidor. Utmaningen är förstås att klara av att trycka texten på de färgade sidorna så att den går lätt att läsa, men jag tycker att det är en spännande metod”.
Formgiven av A-Side Studio på Keaykolour och Pop’Set (UK
Mixa och matcha är total skapandefrihet, vilket gör varje kreation unik. I denna tid av sociala media där det är viktigt att sälja sig själv kan man genom att mixa och matcha skapa unika projekt där det enda gemensamma är kreatörens personlighet.
Jérôme Noyelle, som är marknadsutvecklingschef på Antalis för Fine Papers, förklarar ”för att få ett tryckprojekt som är egenartat kan formgivare mixa olika färger från ett eller flera papperssortiment, och på så sätt skapa en effektfull kollektion med en starkare visuell effekt. Dessutom kan du med trycktekniker som screentryck, prägling eller värmeprägling blanda färgat papper utan att för den skull öka produktionskostnaderna. Samma sak gäller för offset tryck om de färgade pappren har samma intensitet. Om inte, kan en bläckjustering behövas för att få samma läsbarhet”
Oavsett om det handlar om färger eller texturer blir möjligheten att få till ett finjusterat budskap så många fler med de ingående delarnas växelverkan. När det handlar om inredning har färgtillverkare verkligen förstått detta eftersom de har börjat tillverka tyger i färger som matchar deras målarfärger.
Det som är fascinerande med att mixa och matcha inom formgivning är att en grupp kreativa människor tillämpar sin kreativitet in i en given ram där andra i sin tur sedan kan vara kreativa. Oavsett om det är en kolorist som söker efter långvariga färger att experimentera med, eller en grafisk formgivare som blandar olika influenser för att skapa en grafisk profil till en kund, ser processen alltid likadan ut. Det börjar med att mixa och matcha en oändlighet av influenser för att skapa den ram inom vilken andra ska kunna vara kreativa genom att mixa och matcha olika element inom den ramen. Därför är mixa och matcha något som processen både börjar och slutar med.
Bröllopsinbjudan av Maria Kirvas
på Keaykolour och Curious Metallics (Ryssland)
Typsnittformgivning är ett perfekt exempel på detta. Tom Foley, Creative Type Director för Monotype, pratar om sitt arbete och influenser inom typsnittsområdet. ”Typsnittsformgivning har alltid varit en återspegling av större förändringar i kulturen, som tekniska, kulturella, ja till och med kommersiella sådana. Ta till exempel den viktorianska tiden, som ses som en gyllene tid för typsnitt, där det mesta drevs fram av förbättringar inom tryckkonsten, eller uppkomsten av en konsumentkultur.
Dessa idéer gäller även idag. Så otroligt mycket av det vi ser idag av nya typsnitt kommer från stora varumärken som får typsnitt gjorda åt sig, eftersom de skapar både en trend mot kommersiellt godtagbara typsnitt, som just nu är sans serif av en viss sort, och sedan kommer ett bakslag för den trenden, och vi får en ännu mer experimentell och i viss mening nyskapande formgivning”. När det gäller tekniska möjligheter nämner han två exempel som orsakat stora förändringar de senaste decennierna. Den första är skapandet av den variabla teckensnittekniken som gör att du kan spara ett oändligt antal teckensnitt för samma typsnitt i en enda fil, och på så sätt förbättra användbarheten (se illustration).
Den andra är den öppna typsnittekniken, som rymmer upp till 65 536 glyfer. Detta förbättrar flexibiliteten i till exempel handskrivna teckensnitt eftersom en likadan bokstav kan hängas på den följande på olika sätt. Detta gjorde att komplexa handskrivna teckensnitt i andra alfabet än det latinska kunde skapas. Detta har gjort att ett stort antal olika typsnitt har kunnat skapas.
_________________
”Det gå bra att blanda sans serif och ett texttypsnitt under förutsättning att du följer vissa regler (...)”.
Tom Foley
_________________
På frågan om hur man bör blanda typsnitt tror Tom Foley att den vanliga klassificeringen av typsnitt (via period eller stil) kan vara på väg bort eftersom vi lever i en tid där människor mixar influenser från olika perioder. ”Det som är viktigt när det gäller att matcha typsnitt på ett lyckat sätt är inte att de måste komma från samma tid eller samma stil. Det gå bra att blanda sans serif och ett texttypsnitt under förutsättning att du följer vissa regler, och de alltid är ganska pragmatiska.
Jag använder kalligrafi som ett slags fundamental grund för denna idé om att jämföra typsnitt, eftersom dagens typsnitt härstammar från kalligrafiska former. Om du förstår dem kan du göra bättre val. Inom typsnittsformgivning finns det två huvudtyper av kalligrafi som är jätteviktiga, nämligen bred spets och spetsig spets. På så sätt kan du göra en typsnittfamilj som har en sans serif och en serif som kan fungera väl, förutsatt att du följer de kalligrafiska principer som binder samman dem”. Macklin-typsnittet, som formgetts av Monotype är ett utomordentligt exempel på detta.
När vi pratar om behovet av en personligare kommunikation ser det ut som att det finns ett växande behov för nya märken, ofta utmanare, att få tillgång till verktyg som gör att amatörformgivare kan skapa varumärken som ser professionella ut. Dessa verktyg, som skapats av UX och grafiska formgivare, expanderar in på nya områden, och samlingar av typsnitt som ska fungera enligt en princip om att mixa och matcha har redan börjat dyka upp. Foley understryker dock att dessa samlingar är tänkta att bli vanliga och därmed förlorar de lite av sin personlighet, vilket får kreativa yrkesmänniskor att vara starkt efterfrågade.
Konsten att mixa och matcha är en fråga om smak och subjektivitet; det krävs erfarenhet, både lyckad och mindre lyckad sådan. Men framför allt, om det var något som alla de vi har intervjuat varit överens om så är det att mixa och matcha är en kreativ lek, det är både roligt och utplånar gränser, vilket kan vara exakt vad vi behöver i dessa tider.
Keaykolour och Curious Metallics
kompletterande verktyg
Curious Collection Metallics Peacock
matchar perfekt med Keaykolour Atoll