mån-fre 08:00-16:30
KONTAKTA OSS
Inspirational stories, Nyheter, Creative Power, Inspiration

Kreativa sinnen - Sophie Brice, från Alain Ducasse-gruppen till reseillustrationer

26 jan 2022 — Kreativa sinnen - Sophie Brice, från Alain Ducasse-gruppen till reseillustrationer
Skriv ut
Sophie-brice-BLOG.jpg

När man träffar Sophie Brice är det hennes nyfikenhet man först lägger märke till. Hon är en entusiastisk resenär, en konstälskare och alltid på jakt efter ny inspiration. Hon älskar att resa och fascineras av varenda detalj i de städer hon besöker, Hennes passion för böcker öppnade dörrarna till förlagsvärlden hos det välrenommerade konstbokförlaget Xavier Barral.

När man träffar Sophie Brice är det hennes nyfikenhet man först lägger märke till. Hon är en entusiastisk resenär, en konstälskare och alltid på jakt efter ny inspiration. Hon älskar att resa och fascineras av varenda detalj i de städer hon besöker, Hennes passion för böcker öppnade dörrarna till förlagsvärlden hos det välrenommerade konstbokförlaget Xavier Barral.

Medan hon fortfarande var student valde hon att ta sig an monumentet "La Cantatrice Chauve", och i processen fick hon välsignelsen av Massin, den franska grafiska designern. som skapade 1963 års version, ett stort verk av uttrycksfull stil.

Hon arbetade som konstnärlig ledare inom gastronomi i sju år, och hjälpte Alain Ducasse att designa "Naturalité". Samtidigt har hon även hunnit med att skapa en serie gratulationskort för Havas och arbeta med att skapa illustrationer av världens största städer i form av en serie silkscreentryck.

Du har, milt talat, en mycket varierad karriär. Hur passar dessa olika delar av ditt liv ihop?

Det fanns en tid när hanterade saker på fel sätt, det vill säga jag delade upp saker och ting i olika fack. Jag brukade säga att jag hade tre olika jobb, att jag var lärare, art director och att jag var illustratör, medan de i själva verket alla bildar till en helhet. Det ena ger energi åt det andra.

 

2-Matcha-Tea.jpgFrance illustration on

Keaykolour Matcha Tea

" Till slut blir allt grafiskt och visuell mat"

I många år har du undervisat på ECV Paris – Creative Schools & Community, vad ger kontakten med studenter dig?


"Jag älskar deras energi. Du kan se entusiasmen i deras ögon, de är så otroligt nyfikna och fulla av frågor. Jag tror att en av riskerna i mitt yrke är att tro att man är färdiglärd och att vistas i ett slutet system. Undervisning tvingar oss att ifrågasätta oss själva. Det handlar också om överföring, om att föra vidare den här nyfikenheten och min research till eleverna. Jag säger åt dem att använda anteckningsböcker, att gå till bokhandeln.

Visst finns det en massa fantastiskt att upptäcka på Instagram och Pinterest, det öppnar upp en massa saker, men om vi bara hänger där så tror jag att vi begränsar oss själva avsevärt.

 

Vilket råd har du till studenterna när det gäller att vara kreativ i en tid då alla strävar efter att vara det?

Det är sant att det finns alltfler böcker om kreativitet. Jag tror inte att man som grafisk designer ska stänga in sig själv helt och hållet i en grafisk bubbla. Jag säger ofta till mina studenter att om man bara tittar på grafisk design kör man slut på kreativiteten och den blir helt fyrkantig. Om du å andra sidan går till museer, läser, är nyfiken på allt och – ännu viktigare – upptäcker andra områden, är detta något som ger energi åt dina projekt. Konst i bredast möjliga bemärkelse fungerar också. En konstnär som Basquiat, som blandar grafik, typografi, linjer och mönster, är rena guldgruvan när det gäller inspiration. Jag själv tycker att resor är väldigt givande och inspirerande.

 

3-Nike.jpg

Editorial design for Nike magazine

 

4-Thailande-Sri-lanka.jpg

Picture by Sophie Brice in Thailande / Sri Lanka



Var försöker du själv hitta inspiration?

Huvudsakligen utomhus, i staden: skyltar, dörrfärger, arkitektur, material, typografi. Jag var i Chartres i lördags och förälskade mig i fasaden till en gammeldags charkuteributik. Sedan finns det gamla böcker. Jag älskar att hitta referenser i gamla böcker, på museer, jag kan aldrig få nog av sådant. Ett besök på ett museum kan faktiskt vara en inspirationskälla för mig i flera veckor, det är fantastiskt vad det kan göra med hjärnan.

Du har arbetat med många spännande personer, vilka inspirerar dig än idag?

Inom grafisk design är det Antoine Ricardou, medgrundaren till studion Be-Pôles. Jag började undervisa tillsammans med honom och han är en otroligt nyfiken person som gillar att resa. Jag beundrar verkligen hans researchprocess, han är en tvättäkta samlare. Jag tycker att det han gör för sina klienter ofta är exakt, ödmjuktoch äkta – något som blir mer och mer sällsynt. Alain Ducasse är imponerande på grund av sitt hårda arbete och sina höga standarder. Han tar sig alltid tid att ge stöd, i både smått och stort. Det kan gälla allt från den väldigt viktiga boken till menyn för en liten tillställning. Han har alltid en välgrundad uppfattning om valet av papper. Han har den där känsligheten och inställningen att allt måste vara meningsfullt och logiskt.

5-Naturalite.jpg"Naturalité" by Alain Ducasse printed on Conqueror Wove by Imprimerie du Marais (FR)

Kontakten med haute cuisine och gastronomins värld kräver ett intresse för sensoriska upplevelser, hur har detta påverkat dig?

Jag tror att jag redan hade en sensorisk öppenhet för detta och hyste en önskan om att jobba med lyx och gastronomi. Jag fick chansen att göra vad jag ville och denna sensoriska öppenhet av mitt samarbete med Alain Ducasse och hans behov av att erbjuda förstklassiga, sällsynta och tidigare aldrig skådade saker. Men mitt samarbeta med tryckeriet, Imprimerie du Marais, upplevde jag som helt otroligt. Man ville verkligen stanna kvar och studera dessa otroliga maskiner, in action, uppleva noggrannheten för detaljer.


Är detta förhållandet till papper särskilt värdefullt för dig?

Ja, jag älskar att känna doften av en ny bok när jag slår upp den. Jag använder mig ofta av en anteckningsbok för att spara sådant som ger mig inspiration, och valet av anteckningsbok är väldigt viktigt för mig. I den lägger jag in papper, visitkort, teckningar, ja allt som kan inspirera mig. Den här anteckningsboken går jag tillbaka till när jag jobbar med ett nytt projekt. Jag trycker mitt silkscreen-arbete på Rives Dot, som har en mycket spännande ”dot screen”-aspekt. Den påminner mig lite om konstpapper men utan att kännas ”kitschigt”.

 

6-Print-tests.jpg

Screen print tests on various Keaykolour shades
at Atelier Silium (FR)

På vilket sätt påverkade ditt pappersintresse arbetet med de affischer du gjorde i samarbete med Antalis?

Jag använde Keaykolour papper med olika färger. Det är nästan som att pappret talar till en. Den vinröda färgen väcker en känsla av elegans, men det får inte bli för mycket. Guld måste glänsa, men inte för mycket, allt ska vara en balanserad mix. Pastellerna med svarta inslag gav en spännande kontrast.

7-greeting-cards.jpg

Detta gratulationskort för HRCLS av Sophie Brice är tryckt på Curious Matter Andina Grey

Har teckning, resor och gastronomi något gemensamt?

Jag fick något av en uppenbarelse när jag återvände till La Grenouillère (Alexandre Gauthiers tvåstjärniga restaurang i norra Frankrike) för några veckor sedan. Då sa jag till mig själv att jag tror jag älskar gastronomi för att det är som en liten resa. Det är ett ögonblick då du låter dig svepas med och upptäcka nya saker och underbara smaker. Det är en paus. Vi lever så hektiska liv idag att sådana avbrott är både värdefulla och nödvändiga. Tecknandet är ytterligare en parantes. Som ArtDirector sitter du alltid framför datorn och när jag tecknar ger det mig tillfälle att gå tillbaka till mina resor.


För att se mer, besök http://www.sophiebrice.com