mån-fre 08:00-16:30
KONTAKTA OSS
Nyheter

Ett nytt internationellt pris
för att hylla den kreativa industrin

15 jan 2023 — Grafisk design; Print expert; kreativitet
Skriv ut
ACPA

Med en storslagen global kreativ industri med flertalet utmärkelser och priser för de olika kreativa områdena, verkar världen mättad av utmärkelser för kreativ design. Det kan visserligen vara sant för vissa områden, som webbdesign eller reklam. Utmärkelserna är dock inte alls lika utbredda för designers som specialiserat sig inom tryck.

Med en storslagen global kreativ industri med flertalet utmärkelser och priser för de olika kreativa områdena, verkar världen mättad av utmärkelser för kreativ design. Det kan visserligen vara sant för vissa områden, som webbdesign eller reklam. Utmärkelserna är dock inte alls lika utbredda för designers som specialiserat sig inom tryck.

Beställ broschyren

Frågan väcks så klart om vad designers kan göra för att få erkännande för sin kreativitet? För att få ett erkännande att designa en trycksak, är nivån av expertis avgörande. Det krävs mer än att bara identifiera en bra idé. Istället handlar det om att se kunskapen om materialet, förmågan att bemästra komplexa tryckprocesser och en uppfinningsrikedom att se nya möjligheter.

 

Antalis bestämde sig för att samla en jury av branschexperter som kan känna igen alla de olika aspekterna inom tryckdesign och nå ut till det kreativa samhället över hela världen. Därför tycker Antalis att det var perfekt tajming att belöna designers och andra intressenter för deras kreativitet med att arbeta med papper. Som en av världens ledande leverantörer av kreativa papper distribuerar företaget inte bara stora mängder papper i olika kvaliteter utan främjar också kunskap och innovation inom de kreativa industrierna genom Creative Power-plattformen. Att lägga till en utmärkelse till denna grupp är ett logiskt nästa steg.

Priserna

Den första upplagan av Antalis Creative Power Awards är inget mindre än imponerande när du lägger märke till några av siffrorna bakom projektet. Med nära tusen bidrag, fanns det ett överväldigande intresse inom gemenskapen för att dela kreativt arbete. Antalis Creative Power fick 770 arbetsprover inskickade, allt från varumärkesidentitetspaket till stora affischer i begränsad upplaga och förpackningskollektioner. Representanter av designers kom mestadels från de över 30 länder där Antalis är verksamt.

Ett av få kriterier som ska uppfyllas är att projekt använder minst en av kvaliteterna från den stora samling av Antalis premiumpapper. Det är knappast en begränsning, eftersom designers är bortskämda med valmöjligheter med några av branschens mest älskade pappertyper, inklusive Arches, Conqueror, Keaykolour, Curious Collection, Cordenons, Favini, Iggesund, Metsä Board, Olin och Pergraphica.

ACPA

ACPA


Juryn samlades i Paris för att bedöma alla projekt som deltog i tävlingen

 

Juryn samlades under två härliga sommardagar i centrala Paris och träffade experter med olika kunskaper inom den grafiska branschen. Juryn bestod av erfarna proffs från ett brett spektrum av design-, kommunikations- och produktionsroller: Yann Cloutier från Atelier Bulk, Emilios Theofanous från Monotype, Amy Nelson-Bennett från Positive Luxury, Martina Hahn Rodig från Hinderer + Mühlich, Elliott Moody från The Brand Identity, Laurent Nogues från Créanog, Golnar Roshan från Rive Roshan och Design & Practice och Laurence Chastaing från Chanel.

 

Jurysammankomsterna levererade det  Antalis Creative Power strävar efter att uppnå: att skapa en scen för kreativitet samt möjligheten att dela perspektiv, debattera utvecklingen inom sitt område och dela insikter om framtida visioner.

Priskategorier

ACPA


Varje kategori hade sin egen vinnartrofé, designad av Maud Vantours


Priserna är indelade i åtta kategorier - fyra fokuserade på specifika användningsområden. Följande har de mest kreativa projekten: Brand Identity & Stationery, Reports & Publishing, Packaging & Promotional og Mailers & Invitations.

ACPA

ACPA

ACPA


Ett urval av finalister för kategorierna för specifika applikationer: Röd paketförpackning till kinesiska nyåret från NowMatters Hong Kong,
Identitet för LAB af Lobster Antwerp, och en popup-bok för glasföretaget Lasvit av Studio Činčera

 

Då Antalis stärker sina initiativ till stöd för bästa sociala och miljömässiga praxis, har fyra specialpriser delats ut i ämnen som främjar ett mer medvetet och holistiskt förhållningssätt till design och tryck.

 

Ett särskilt pris för tryckta projekt med ett litet miljöavtryck delades ut som Eco Conception Award. Antalis Creative Power vill med denna utmärkelse betona styrkan i att de kreativa näringarna måste bidra positivt till att nå världens klimatmål.

ACPA

ACPA


Vinnaren av kategorin Eco-Conception: ett samarbete mellan MATH skincare och Miranda Printing som skapade förpackningar
med miljöfokuserade material med montering som inte använde lim samt minimalt med bläck

 

Creative Power har drivit initiativ och artiklar under Design for Good. Det är nu ett av specialpriserna som hyllar tryckta projekt som använder design för att öka medvetenheten om en viss sak eller för att stödja en välgörenhetsorganisation eller NGO.

ACPA

ACPA


Juryn granskar affischprojektet Colors for Ukraine, som vann kategorin Design for Good 

 

Kategorien Paper Stories belönar tryckta projekt som berättar en historia genom sina pappersval, med fokus på kreativitetens känslomässiga och narrativa kraft. Att välja papper är en kreativ handling och kan vara avgörande för att skapa en stämning eller ett uttryck i en design.

Print Excellence, av vissa kallat prisernas pris, är resultatet av att juryn valde sitt favoritprojekt bland de utvalda finalisterna baserat på visuellt utförande och tryckteknik. Alla projekt förs automatiskt in i denna kategori.

 

ACPA


Vinnaren av kategorierna Print Excellence and Mailers & Invitations categories: Coffret Mémoire Poétique designad av Camille Vignaud,
en samling blomfotogram tryckta på bomull, vävt och transparent papper

Broschyren

En unik utformad publikation har producerats, som presenterar arbetet från alla finalister och vinnare och dokumenterar arbetet i fotografi och text för att fånga bredden, mångfalden och kvaliteten på materialet som dessa utmärkelser är centrerade kring. Den här broschyren syftar till att lyfta fram layout och möjligheterna med tryck, med flera kreativa papper som används, inklusive olika kvaliteter av Olin Origins och Olin Design. Formatet - som består av sektioner av olika storlekar som lindas runt varandra – är designat för att ge en omedelbar överblick över denna strukturella variation av papper.

 

ACPA


Design med hjälp av olika kreativa papper

 

Flera av jurymedlemmarna bidrog aktivt till produktionen av denna broschyr. Några av artiklarna om vinnarna skrevs av The Brand Identity, och utformningen av publikationen designades på Design & Practice. Hinderer + Mühlich producerade verktyget för folien på omslaget – en mycket detaljerad mikroetsad form för att lägga till visuellt djup och levande bevis på hur väl papperet tar emot detta invecklade heta foliemönster.

ACPA

ACPA


Detaljer av omslagets foliering och en insida från Antalis Creative Power Awards Magazine

 

Broschyren innehåller en komplett visuell översikt över vinnarna och finalisterna, bakgrundsinformation om priserna, en intervju med designern av priserna, Maud Vantours, och mer relevant information.

I strävan efter att fira och stödja kreativ kultur kommer Antalis Awards att bli en ständigt växande plattform med en ständigt ökande räckvidd, skala och djup i den bredare designgemenskapen. Som ett tvåårigt initiativ kommer priserna att delas ut snabbare än du kanske tror, så nya möjligheter till kreativtet finns runt hörnet.

 

Om du vill bli inspirerad av denna utmärkta översikt av kreativa uttryck, beställ ditt exemplar av broschyren genom att klicka här och håll dig informerad genom de insiktsfulla månatliga uppdateringarna av Antalis Creative Power.