Inspiration, Nyheter, Kundcase, Emballage

Søstrene Grene: En kreativ förpackningslösning

12 apr 2022 — e-handel, effektivisering, automation, förpackningsmaskiner
Skriv ut
Sostrene Grenes band på lagret

Søstrene Grene startade upp i Danmark men har spridit sig till flera länder tack vare ett vinnande koncept sedan 1973. Deras tillväxt och en allmänt ökande handel online har gjort att även systrarna ville kliva in i e-handelsvärlden.

Søstrene Grene startade upp i Danmark men har spridit sig till flera länder tack vare ett vinnande koncept sedan 1973. Deras tillväxt och en allmänt ökande handel online har gjort att även systrarna ville kliva in i e-handelsvärlden.

Kan gamla hundar lära sig nya tricks?

Även äldre företag som har funnits länge med fysiska butiker kan lära om och ta sats på outforskade marker. 2020 bestämde företaget att följa idén om att flytta butikupplevelsen online med en lansering av deras nya e-handel. De ville överföra den unika känslan från fysiska butiken till webbshoppen. En önskan som ställde höga krav på förpackningen!

 


Paketen skulle komma hela vägen fram till kundernas dörr i ett stycke över landsgränser samtidigt som kundupplevelsen skulle hålla måttet. Det kom inte utan utmaningar. 

I Søstrene Grenes webbshop hittar du nämligen en mängd olika småsaker, glasprodukter och möbler. Produkter med helt skilda förpackningsbehov - samlade i samma order såklart!

 

Här krävdes en lagerinsats

Hur löser möter man en sådan lösning då? Med rätt slags förpackningsmaskiner - eller rättare sagt 3. Olika slags produkter kräver nämligen olika slags maskiner. De hade alltså ett behov av maskiner som kunde täcka alla deras förpackningsbehov så att produkterna kom fram intakt - oavsett om leveransen skulle till Köpenhamn eller Paris.

Kasper Jacobsen, Operation Manager, Systrarna Grene

 

"Vi använder upp till 3 förpackningsmaskiner per order. Om varorna är ömtåliga börjar vi med vår WrapPak-maskin. Därefter går vi vidare till PadPak-maskinen som ger perfekt bottenskydd och hjälper till att undvika stötskador. Till sist skickas paketet till vår toppfyllnadsmaskin som fyller ut tomutrymmet som är kvar i lådan. Det säkerställer att lådan klarar tryck ovanifrån när det staplas på pallen."

 

Kasper Jacobsen

Operational Manager,

Søstrene Grenes webbshop

Kort om maskinerna

Skydd och stötdämpning

WrapPak Protector® producerar vågformade papperslängder som är perfekta till inpackning och skydd för ömtåliga varor. 

PadPak Protector

Fixering och bottenskydd

PadPak® producerar stötabsorberande längder efter behov av kraftpapper som säkerställer optimalt skydd för innehållet.

Toppfyllnad

FillPak®-maskinen producerar utfyllnad till stabilisering av produkter och fyllnad till tomutrymmen övert i lådan. 

Krav på användarvänlighet

I Søstrene Grenes webbshop finns det inte bara många produkter, men även många anställda. "Vi har en väldigt levande miljö med flera medarbetare som är där endast en gång i veckan" säger Kasper. Därför har de behov av användarvänliga maskiner som man snabbt kan lära sig. Och det får man ändå såga att de har fått. Enligt Kasper har de anställda blivit upplärda och kört igång med maskinerna inom loppet av några minuter.  

 

Skönhet i detaljerna

… men historien slutar inte här. Ambitionen är att kunderna ska möta samma estetiska, finurliga och sensuella värld oavsett om de handlar i en fysisk butik eller online. Förpackningen pryddes därför med Søstrene Grenes logga och hänvisning till deras kreativa DIY-universum.

Miljön i fokus

Hos Søstrene Grene ska produkterna packas så effektivt som möjligt så att de tryggt kommer fram till kunderna. För ömtåliga varor krävs det lite större emballage som ger utrymme till ett skyddande lager av papper. Man beräknar att skadade varor har en större negativ påverkan med extra CO2-utsläpp eftersom att det ska skickas nya varor som ersättning för de skadade. 
 

Och hur är det med wellådorna? Är det one-size-fits-all? Nej tvärtom. På lagret arbetar de med 18 olika format på lådorna så att de kan kan packa varorna i den mest optimala storleken. Med flera olika format på lådorna underlättar det även att packa beställningar med många olika produkter i varierande storlekar. 

Idéerna fick löpa fritt

Genom att de tillsammans har testat sig fram hittade de den bästa lösningen. En ergonomisk och effektiv set-up som minskade på deras manuella processer och säkerställde trygga transporter för varorna. De valde FSC®-certifierat emballage som matchade deras varumärke och stämde överens med deras profil.

Effektivisering

Snabb packprocess som både sparar tid och personal.

Ergonomi

Ergonomiska maskiner för en bättre arbetsmiljö.

Bättre för miljön

FSC®-certifierade wellådor och utfyllnad.