Nyheter, Optimerat logistikflöde, Produktionsanpassade förpackningar

Optimera din sträckfilmsförbrukning

07 maj 2021 — Emballage, sträckfilm, optimering
Skriv ut
sträckfilm som testas

Sträckfilm är din effektiva emballagehjälp till en rad olika förpackningsuppgifter. Den fungerar som en effektiv form av skydd mot smuts och fukt samtidigt som den stabiliserar dina pallar. Varje dag går det åt stora mängder sträckfilm och därför har vi samlat 5 goda råd till hur små ändringar kan optimera din sträckfilmförbrukning.

Sträckfilm är din effektiva emballagehjälp till en rad olika förpackningsuppgifter. Den fungerar som en effektiv form av skydd mot smuts och fukt samtidigt som den stabiliserar dina pallar. Varje dag går det åt stora mängder sträckfilm och därför har vi samlat 5 goda råd till hur små ändringar kan optimera din sträckfilmförbrukning.

Ett_packaging.pngHandsträckfilm eller maskinsträckfilm

Skickar du bara en pall om dagen är manuell emballering med handsträckfilm en bra lösning. Genom att använda en handdispenser för manuell applicering av sträckfilmen, undviker du spill och trassliga rullar, men metoden kan vara tidskrävande och oprecis jämfört med maskinsträckfilm. 

För ett riktigt bra resultat rekommenderar vi att använda en sträckfilmsmaskin. Även om du inte använder sträckfilm så mycket finns det vinster att hämta då maskinerna reducerar ditt förbruk, ger bättre ergonomi för medarbetarna och ger en mer jämn kvalitet av rullningen.

Två_packaging.pngVälj lämplig kvalitet

Det är en bra idé att fokusera på mer än bara kilopriset när du väljer sträckfilm. När du t.ex. väljer en sträckfilm med högre råvarukvalitet kan du ibland gå upp till en 30% reduktion i plasttjockleken. Det ger dig en lägre konsumtion, färre rullbyten och mindre behov för lagerförvaring.

Övergripande finns det två typer av maskinsträckfilm - cast/plangjuten och blåst.

 

  • Cast/Plangjuten sträckfilm

Plangjuten sträckfilm är gjuten på rullar. Egenskaperna för den sträckfilmen är att den har hög genomskinlighet, hög rivstyrka i rullriktningen, en tyst avrullning samt ett jämnt klibb och tjocklek. Plangjuten sträckfilm är ett bra val till mindre krävande gods.

  • Blåst sträckfilm

Blåst sträckfilm är formad från en extruder och har lägre genomskinlighet. Den har en högre rivstyrka, låter mer vid avrullning och har en mycket hög stabiliserande förmåga. Blåst sträckfilm passar bäst till tungt och svårhanterligt gods som kräver en slitstark kvalitetsfilm. 

 

Tre_packaging.pngAnpassa och justera

För att få ut mest möjligt av din sträckfilmsförbrukning ska din sträckfilmsmaskin vara anpassad till produkten så att du använder rätt mängd sträckfilm i rätt kvalitet i förhållande till det du ska packa in.

Många leverantörer erbjuder serviceavtal och det är ofta bra att få en professionell till att installera, justera och ställa in din sträckfilmsmaskin. Då kan du vara säker på att din maskin och din sträckfilm är 100% anpassade till varandra. Då har du även en kontakt som kan hjälpa dig ifall något händer med maskinen.

 

straekfilm

Fyra_packaging.pngFörvara sträckfilmen korrekt

Sträckfilm som används till sträckfilmsmaskiner kan snabbt väga 16-18kg. För att undvika tunga lyft är det en bra ide att placera förvaringen för dina rullar så nära användningsstället som möjligt. Då sparar du även tid när du byter rulle. Placera även rullarna där de ska förvaras i god tid så att de har rätt temperatur när de ska användas. De flesta typer av sträckfilm förvaras optimalt vid omkring 20 grader.

Fem_packaging.pngMinska risken för stöld

De flesta använder sig av transparent sträckfilm, men färgad sträckfilm ka också ha sina fördelar. T.ex är en heltäckande, svart sträckfilm smart till dig som önskar konfidentialitet eller skydd mot stöld. Har du däremot behov för att dina pallar är lätta att känna igen eller ska vara enkla att sortera kan en t.ex. en blå sträckfilm vara ett bra val.

En generell fördel med att använda färgad sträckfilm är att det skyddar dina produkter mot solljus och missfärgning då den sträckfilmen har lägre transparens och därmed högre UV-skydd.

Vill du ha rådgivning och vägledning?

Vi erbjuder rådgivning kring din sträckfilm, men också kring din allmänna förpackningslösning.

Ring till oss och fråga efter en plastspecialist - Vi har några av branschens mest erfarna specialister som gärna hjälper dig.

010-707 70 00

Andra artiklar

  • Alla