Innovation, Nyheter, Optimerat logistikflöde

7 trender som kommer att prägla framtiden för logistik 2021

15 apr 2021 — Logistik, Trender, Trendrapport, Innovationer
Skriv ut
promotion-white-paper

Logistik och försörjningskedjor är mer komplexa processer än någonsin med en ständig ström av nya utmaningar från förändrade marknadssituationer, konsumentförväntningar och oförutsedda händelser. Disruptiva företeelser kommer numera från olika håll. De startade med den globala e-handeln, där produkter och tjänster förväntas bli bekvämt levererade med full transparens och exakthet för maximal kundnöjdhet.

Logistik och försörjningskedjor är mer komplexa processer än någonsin med en ständig ström av nya utmaningar från förändrade marknadssituationer, konsumentförväntningar och oförutsedda händelser. Disruptiva företeelser kommer numera från olika håll. De startade med den globala e-handeln, där produkter och tjänster förväntas bli bekvämt levererade med full transparens och exakthet för maximal kundnöjdhet.

Samtidigt är miljöaspekter, ökande bränslekostnader, brist på arbetskraft och nya teknologier faktorer som sätter ytterligare press på verksamhet och lönsamhet.

Tillsammans ökar dessa utmaningar trycket på logistikhanteringen - men samtidigt avtecknar sig ett antal lösningar som kan optimera verksamheten och öka effektiviteten.

Vilka innovativa trender förändrar framtidens logistik?

Om du vill läsa vår senaste trendrapport om innovationer inom logistik kan du ladda ner den kompletta versionen här. Här följer en sammanfattning:

Trend 1: Smart mobility ger snabbare och hållbarare transporter

I framtiden kommer transporterna att styras genom Smart mobility med realtidsdata från GPS-teknik och sensorer som är sammankopplade via Internet of Things (IoT) för att informera om plats och status för fordon och produkter. Energieffektiva elfordon och crowdsourcade sista milen-leveranser ger grönare och snabbare transporter.

Trend 2: Artificial Intelligence ökar precisionen

Artificiell intelligens (AI) är en värdeskapande logistiklösning som förutsäger mönster och automatiserar tidsödande uppgifter för ökad snabbhet och precision, samtidigt som kostnaderna sjunker. Med AI kan försörjningskedjor gå från att vara reaktiva till proaktiva genom att mer exakt förutse efterfrågan och ta fram hanterbara data som ökar transparensen i alla processer.
 
AI förbättrar också kundupplevelsen genom att dygnet runt erbjuda snabb realtidssupport med få misstag. 

Trend 3: Miljövänliga förpackningar är positivt för miljön

Hållbara förpackningar görs från en mängd återvinningsbara material som trä, bambu och faktiskt även svampar. Moderna förpackningar är flexibelt utformade för multifunktionsanvändning, samtidigt som de är tåliga nog att skydda produkterna. De formges också i syfte att minimera spill och avfall samtidigt som allt utrymme nyttjas.

Trend 4: Uppkopplade lager optimerar verksamheten

Lagerhantering blir enklare med smart uppkoppling. Big data och predictive analysis (PA) hjälper till att optimera verksamheten medan Internet of Things (IoT) ger en realtidstransparens som förenklar inventering, plockning och leverans. Avslutningsvis gör moderna enheter beställningsprocessen smidigare med hög precision och minskat antal arbetsplatsskador. 

 

white-paper-promotion

 

Trend 5: Big data ger säkrare prognoser

Big data-analyser ger ovärderlig och prediktiv realtidsinformation som gör det enklare att skapa exakta prognoser.  Från att optimera transportrutter till att förbättra inventariehanteringen och vässa kundupplevelsen, är detta en vital del av logistikens pågående utveckling.

Trend 6: Robotteknologi ökar produktiviteten

Produktiviteten i lagerhanteringen ökar märkbart med automatisering. Robotar är en anpassningsbar arbetsstyrka som kan arbeta dygnet runt med hög precision. Lagerrobotar minskar arbetskostnader, möter ökade kapacitetskrav och gör arbetsplatsen säkrare.  

Trend 7: Cirkulära försörjningskedjor ger hållbar logistik

En cirkulär försörjningskedja ökar lönsamheten och hållbarheten i logistiken. Den minimerar spill genom att återvinna, reparera och återanvända material på ett sätt som skapar kloka processer för avslutningen av produkters livscykler, vilket sparar både pengar och resurser. 

Logistikens nästa prestandanivå

Logistiken kommer att gå upp till nästa prestandanivå genom investeringar i ett antal nyckelinnovationer. Anpassning till nya trender kommer att driva på verksamhetsoptimering, flexibilitet och kundupplevelser av absolut högsta klass.

Är du redo för framtiden? Läs mer om dessa spännande trender i vår rapport "7 logistiktrender som bejakar innovation 2021"!

 

 

Innovation

Upplev papperssträckfilmen Paper Stretch Master'In

Ett miljövänligt alternativ för manuell och automatisk inpackning

Läs mer
Upplev papperssträckfilmen Paper Stretch Master'In

Andra artiklar

  • Alla