Hållbara förpackningar spelar en viktig roll för att förbättra miljösituationen i världen, i synnerhet i en tid när naturresurser minskar i allt snabbare takt samtidigt som plastartiklar av engångstyp förorenar jorden.
Förpackningsbranschen känner av ett ökat tryck från såväl konsumenter som regeringar på att ta socialt ansvar och använda hållbara förpackningar. Samtidigt som kraven på ansvarstagande växer blir även de nya miljövänliga möjligheterna fler och den hållbara förpackningsmarknaden förväntas växa till nära 15,2 miljarder dollar 2027, med en tillväxt på 4,5 % årligen från 2018 till 2027 (Global Sustainable Packaging Market Outlook by Research Nester 2019).
Hållbara förpackningar innebär att man gör förpackningslogistiken smidigare med ett hållbart medvetande som utesluter onödiga komponenter och processer, vilket ökar effektiviteten och blir en tillgång både för miljön och resultaträkningen.
Vad är hållbara förpackningar?
Begreppet hållbara förpackningar består av olika aspekter och handlar i grunden om ett agerande där miljön alltid vägs in som en kritisk faktor. Det handlar bland annat om dessa 6 punkter:
- skapa återvinningsbara förpackningar
- återanvända material
- använda mindre material i förpackningarna
- göra giftfria förpackningar för att skydda såväl personal som miljö
- använda återvunnet eller hållbart råmaterial
- använda energieffektiva tillverkningsmetoder.
Kort sagt, hållbara förpackningar handlar om ett ständigt fokus på kritiska miljöaspekter och återvinning av allt förpackningsmaterial.
Vad konsumenter vill ha
Ett fokus på naturliga material innebär att det inte finns några giftiga ämnen i hållbara förpackningar. Denna säkerhet för såväl människor som miljö beräknas få en växande betydelse för framtida konsumtionsmönster. En aktuell undersökning visar att 57 % av alla konsumenter kan tänka sig att betala mer för hållbara förpackningar (Sustainable Packaging Unwrapped, GlobalWebIndex 2019). 42 % menar att förpackningar som är gjorda av återvunnet eller hållbara material ingår som en väsentlig del av deras dagliga konsumtionsmönster.
Konkurrensmässiga fördelar
Utöver detta kan en hållbar förpackningsstrategi innebära konkurrensfördelar som förstärker varumärket, leder till nya samarbeten, ökar kundlojaliteten, minskar risker och förbättrar arbetsmiljön.
Ansvarsfulla materialval
Hållbara förpackningar börjar med ansvarsfulla materialval, som t ex flexibla och/eller monomaterial som är växtbaserade eller miljömässiga på annat sätt. Dessa kan ingå i en cirkulär försörjningskedja och minska energiförbrukningen.
Här är några tillförlitliga och innovativa möjligheter:
- Trä kan omvandlas till papper och wellpapp för ett stort antal nedbrytbara förpackningslösningar som är lätta att återvinna. Slitstarka wellförpackningar kan levereras platta för maximal effektivitet.
- Majsstärkelse är ett naturligt material med egenskaper liknande plast. Det är formbart och utmärkt för produkter med begränsat användande, som t ex hämtmat, och kan även användas till flaskor, påsar eller utfyllnadsmaterial.
- Svamprötter blandade med jordbruksspill är ett kostnadseffektivt alternativ för mindre produkter.
- Bagasse är en fiberprodukt från sockerrör som tillverkas vid juiceutvinning och kan bli en utmärkt ersättning för pappersförpackningar i livsmedelsindustrin. Det bryts ner avsevärt snabbare än plast.
- Bambu växer och förnyas snabbt. Det ger utmärkt produktskydd tack vare sin styrka och tålighet och kan därför användas som ersättning för wellpapp, skum och formade material av pappersfiber.
- Sjögräs är ett närmast obegränsat råmaterial som tack vare sina miljömässiga fördelar börjat bli allt populärare som förpackningsmaterial i framförallt livsmedelsbranschen.
- Naturliga material som hampa, bomull, tapioka och palmblad kan användas till återvinningsbara påsar som bryts ner snabbare och enklare än plast.
- Nedbrytbar plast och ekoplast är utmärkta substitut för plast när man behöver lite hårdare förpackningsmaterial. De tillverkas av återvunnet material, är återvinningsbara och kan användas som packband, returliners, sträckfilm, pallinplastning, väskor och så vidare.

De 3 R:en: Mindre är mer... Effektivt
Hållbara förpackningar ökar effektiviteten, eftersom de får ut mer genom att använda mindre genom att respektera nyckelorden "Reduce", "Reuse" och "Recycle".
Reduce
Hållbar förpackningsdesign optimerar storlek, utrymmesutnyttjande och vikt för att minimera spill. De görs av slitstarkare och tunnare material än traditionella förpackningar, vilket skyddar produkter på ett effektivare sätt med mindre resursförbrukning. En multilayer-sträckfilm är t.ex. en slitstark och tunn plastfilm som ger effektivare produktskydd med mindre resursanvändning, vilket bidrar till att minska förpackningsindustrins negativa miljöpåverkan.
Reuse
Förpackningar har en kort livscykel, men det går att göra den hållbarare med förnybara råmaterial i en cirkulär försörjningskedja. Miljövänliga förpackningar kan återanvändas och återvinnas många gånger, vilket ökar produktiviteten i logistikprocessen.
Recycle
Att välja återvunnet eller återvinningsbart material vid förpackningstillverkning är avgörande för att klara allt striktare miljölagstiftning. Miljövänliga förpackningar kan återvinnas eller återanvändas i andra produkter för att maximera värdet av det ursprungligen använda materialet.
Bra för planeten, bra för konsumenter
Övergång till hållbar logistik kräver en optimering av hela värdekedjan och förpackningars livscykel, men fördelarna är påtagliga: som logistikansvarig innebär hållbarhet mindre material som används på ett effektivare sätt.
Hållbara förpackningar adderar stora värden i försörjningskedjan eftersom det inte bara är bra för miljön, utan även efterfrågas av konsumenter som i växande grad förväntar att varumärken ska agera på ett hållbart sätt. Därför är nu den rätta tiden att agera proaktivt och skapa nya processer för ökad hållbarhet.
Läs gärna hela vår rapport om trender i logistik för mer information om hållbara förpackningar, AI, automatisering, Big data och mycket mer.