Förpackningar med wow-effekt, Optimerat logistikflöde, Nyheter

5 steg för en mer miljövänlig emballagehantering

08 apr 2021 — Emballage, plast, emballageförbrukning, miljö
Skriv ut
miljövänlig emballagehantering

Även om vi har blivit mycket bättre på att återvinna plast och förpackningar finns det utrymme för att alltid utveckla sin emballagehantering. Vi har alla ett ansvar för att minimera plast- och emballageförbrukningen, så därför har vi listat 5 goda råd till verksamheter som önskar en mer miljövänlig emballageförbrukning.

Även om vi har blivit mycket bättre på att återvinna plast och förpackningar finns det utrymme för att alltid utveckla sin emballagehantering. Vi har alla ett ansvar för att minimera plast- och emballageförbrukningen, så därför har vi listat 5 goda råd till verksamheter som önskar en mer miljövänlig emballageförbrukning.

EttRätt låda för uppdraget?

En sak man ofta hör är att vi väljer för stora lådor i förhållande till produkten vi vill skicka. Det är inte bara dåligt för miljön utan påverkar också logistik- och fraktkostnader samt produktiviteten då det går åt mycket tid åt hantering och sortering. Ofta använder vi för stor ytterlåda på grund av att produkten som ska packas och lådan inte är anpassade för varandra. Vidare leder detta dessutom till att onödigt mycket packmaterial måste användas. Ett sätt att undvika detta är att utöka antalet storlekar, kvaliteter och varianter av kartonger. Lyft fram andra aspekter av dina förpackningskostnader än kilopris och lagerbindningen. Ta också hänsyn till kostnader som exempelvis hur mycket extra fyllnadsmaterial behövs för att skydda en produkt i en för stor låda eller skillnaden i fraktkostnader på en stor låda jämfört med en liten.

TvåUpprätta en förpackningspolicy

Miljö och CSR har säkert redan en central roll i din verksamhetsstrategi, men det kan även vara en god idé att formulera en särskild policy för förpackningskonsumtionen i företaget, om ni inte redan har det. Det kan exempelvis vara att ni endast använder återvinningsbara förpackningar eller har särskilda avfallshanteringsförfaranden.

TreVälj rätt kvalitet

En utmaning i många företag är att rätt förpackningslösningar inte finns tillgängliga när medarbetarna behöver den och att de istället använder alternativa lösningar, som inte är anpassade till försändelsen. Att bara ha en typ av låda, folie eller tejper sällan tillräckligt för alla förpackningsbehov. Till exempel måste en sträckfilm av lägre kvalitet, i motsats till en högkvalitativ sträckfilm, svepas många gånger runt en tung pall för att stabilisera den. Det är därför viktigt att ha flera nödvändiga kvaliteter tillgängliga på förpackningsstationer och i lager.

FyraÖverväg alternativa förpackningslösningar

Det finns en mängd möjligheter och nyheter inom förpackningar och emballage och det kan vara svårt att hålla reda på dem alla. Genom att vara beredd på en del förändringar och att tänka lite utanför boxen kan man ha mycket att vinna. Många företag använder t.ex. frigolit som fyllnadsmaterial eftersom den har en bra stabilisering och skydd. Problemet är att det tar upp mycket lagringsutrymme och är svårt att hantera. Ett alternativ är luftkuddar som tar mindre plats på lagret samtidigt som de är lätta att återvinna.

Överväg också att utveckla en skräddarsydd förpackningslösning, utformad och anpassad utefter ditt företags unika behov. Detta kan reducera en stor del av behovet av paketfyllnad samtidigt som du förbättrar dina interna processer, eftersom emballaget är utformat för att integreras direkt i produktionen.

FemVälj en återvunnen produkt

Välj om möjligt biobaserade material vid inköp av nya emballagematerial. En miljömedveten och hållbar förpackning är även ett starkt säljargument, och emballaget blir en del av din marknadsföring. Börja med att undersöka om du kan ersätta något av dina plastemballage mot ett bionedbrytbart material som är tillverkat av återvunnet papper. En genomgång av din verksamhets nuvarande emballageförbrukning är ett viktigt steg för att kunna gå mot en mer hållbar hantering. Kan ni kanske reducera mängden emballage ni använder eller kan ni skifta till ett mer miljövänligt alternativ?

Andra artiklar

  • Alla