Miljövänliga förpackningar på ett inspirerande och innovativt sätt
Kundcase, innovativa lösningar, tips och miljövänliga produkter.
Det finns många anledningar att plast används så brett i så många industrier världen över.
Det finns många anledningar att plast används så brett i så många industrier världen över.
Plast är tåligt, lätt, kan användas till mycket och ger bra produktskydd. Plast förlänger hållbarheten för mat och dryck och möjliggör en trygg och energieffektiv transport.
Förra året stod förpackningar för mer än 40% av de 380 miljonerna ton¹ av plast som producerades globalt, enligt Plastic Oceans International. Trots att plast är väldigt användbart i förpackningssyften har nackdelarna blivit allt mer uppenbara. Världshaven beräknas i nuläget att innehålla 150 miljoner plast — mycket av det cikulerar runt i områden stora som länder. Endast 9% av all plast i förpackningar återvinns varje år, och 95% av det totala värdet av plastförpackningar ($80-$120 miljarder årligen) försvinner efter endast en användning, enligt World Economic Forum.
2018 satte EU ett ambitiöst mål om att alla plastförpackningar ska vara återanvändbara eller återvinningsbara innan 2030. Syftet är att dramatiskt reducera mängden engångsartiklar i plast samt att begränsa produktionen av mikroplaster (små bitar av plast som kan påverka ekosystem väldigt negativt.)
Då efterfrågan på förpackningsmaterial förväntas att fortsätta stiga, ökar även behovet av mer hållbara och miljövänliga förpackningslösningar. Dessa lösningar kan man grovt bryta ner i 2 kategorier:
Eftersom att plast används så brett är det viktigt för tillverkare och konsumenter att se till hela livscykeln för plastprodukter. Att köpa in mer miljövänliga material till produktion samt mer effektiv återvinning av konsumerade produkter kan reducera miljöpåverkan väldigt mycket.
Det finns många alternativa material till plast:
Papper och kartong som tillverkas av träfibrer är fortfarande ett attraktivt alternativ, speciellt till förpackningar som inte behöver skydda innehållet från fukt och syre. Allt mer effektiva barriärmaterial gör träfiberbaserade förpackningar mer konkurrenskraftiga även för känsliga varor. Nestle i Japan använder papper till deras chokladkakor och Carlsberg har utvecklat den första 100% biobaserade ölflaskan i papper.
En stor fördel med träfiberbaserade förpackningar är dess återvinningsbarhet. Mer är 72% av allt papper som konsumeras i Europa återvinns idag, enligt European Paper Recycling Council. Det är dock svårare att återvinna träfiberbaserade förpacknignar med barriärmaterial som har använts till livsmedel.
Papper är även en förnybar resurs. Organisationer som Programme for the Endorsement of Forest Certification, (PEFC), och Forest Stewardship Council, (FSC), certifierar papper vars ursprung kommer från hållbart förvaltade skogar. Bredare användning av certifierade produkter kommer bidra till att bevara de skogar som försörjer oss med denna värdefulla förnybara resurs.
Innovativa och miljövänliga material som kan ersätta traditionell plast intresserar även större ledande företag.
Mellan 1950 och 2017 tillverkades 9.2 miljarder ton plast² — det motsvarar mer än 1 ton per person som nu lever på jorden. Eftersom 79% av den årliga plasttillverkningen fortfarande hamnar på soptippar eller som skräp på land eller i hav är föroreningsproblemet än idag väldigt akut. The United Nations Environment Programme beräknar att den externa kostnaden för plastföroreningar uppgår till minst $40 miljarder årligen.
Många lösningar finns redan, men utmaningen ligger i att kunna implementera dem på ett kostnadseffektivt sätt. Möjligheten att återvinna plast är stor, men det krävs bättre designstandarder på förpackningar och uppgraderad infrastruktur på en global nivå för att fullt ut kunna återvinna den mängd som tekniskt sett är möjligt. Det kommer även att kräva deltagande från alla intressenter — från konsumenter till företag och myndigheter.
Det finns hundratals miljövänliga förpackningslösningar av innovativa material samt effektiva processer för både tillverkning och avfallshantering. Oftast är endast en av dessa inte en gyllene lösning på plastföroreningen, men alla kan vara en del av en lösning på problemet.
GLOBALA PLAST-SIFFROR³
_________________________________________
Källor:
1 - Plastic Oceans, 2020
2 - Statista - Global plastic materials flow 1950-2017
3 - Europe Stat EUROPA pan-european factsheet (2019); Eurobarometer; PlasticsEurope; Eurostat; Ellen MacArthur Foundation; Plastic Oceans; UN Environment Programme (2020)
Kundcase, innovativa lösningar, tips och miljövänliga produkter.