Inspiration, Innovation, Nyheter, Emballage

Första steget mot en grönare förpackning ligger i designen

10 maj 2022 — miljö, design, förpackning
Skriv ut
Skiss på förpackningsdesign

Förra året stod emballage för mer än 40% av den totala plastproduktionen (PlasticsEurope) - där stora delar slängs efter användning. Men då efterfrågan efter emballage fortfarande stiger skapar allt avfall en stor miljöutmaning.

Förra året stod emballage för mer än 40% av den totala plastproduktionen (PlasticsEurope) - där stora delar slängs efter användning. Men då efterfrågan efter emballage fortfarande stiger skapar allt avfall en stor miljöutmaning.

Tyvärr ligger inte alltid lösningen enkelt till hands. Det kräver ett skifte i såväl konsumenternas som förpackningsproducenternas mind-set. Det handlar om att tänka cirkulärt istället för linjärt och att överväga vart materialet tar vägen även efter konsumtion. Därför bör förpackningen designas med återvinning och återanvändning i åtanke. 

 

Nyckeln är att förstå hela produktens resa - från produktion till leverans och tillbaka igen. Det handlar om att ta hänsyn till alla aspekter i förpackningsprocessen: var kommer materialet från? Hur mycket krävs? Hur skickar kunden det? Blir det återvunnet? På det sättet kan man identifiera var man bör lägga extra kraft för att minska CO2-avtrycket - utan att det påverkar verksamhetens effektivitet. Här kan du tänka att förpackningen ska designas efter de 3R:en: Reduce, Reuse, Recycle.

Reuse, Reduce, Recycle

Ju mer desto bättre... Eller?

Mindre är faktiskt mer när det kommer till emballage. För trots att förpackningen självklart är viktig för produktskyddet under transport kommer det inte utan miljöpåverkan. 

 

Den första utmaningen ligger i storleken. Företag överväger i allt större grad storleksanpassade lådor för att minimera tomutrymme och överflödigt förpackningsmaterial. 2021 introducerade den schweiziska urmakaren Breitling en vikbar och återvinningsbar låda till sina klockor som tillverkades av 100% upcyclade PET-flaskor. En lätt låda som utmanade de annars stora och tunga förpackningarna som länge varit ett kännetecken för branschen. 

 

Eco-friendly-packaging-solutions-body-2.jpg

 

Fördelarna med storleksanpassade förpackningar:

  • Det reducerar mängden emballage.
  • Det minskar tomutrymmet och behov för utfyllnad. 
  • Det reducerar vikten och därmed även CO2-avtrycket som tillkommer med transporten.
  • Små paket är enklare och snabbare att hantera ut ett logistikperspektiv vilket gör packningen mer effektiv.

Använd materialet igen och igen... och igen.

Engångsförpackningar är en av de största källorna till plastförorening. En självklar lösning kan därför vara att använda emballage som kan användas fler gånger eller tydligt visa hur du kan källsortera förpackningen. En av de stora succésagorna på området är vårt pantsystem. Vi samlar in och återvinner tomma burkar och flaskor och sparar därmed råvaror och släpper ut mindre CO2.

 

Eco-friendly-packaging-solutions-body-3.jpg

 

 

En fulländad cirkel

Återanvändningsbart emballage är en viktig del om emballageförbrukningen ska reduceras. Men om vi vill uppnå en cirkulär ekonomi behöver vi även hålla fokus på effektiv återvinning. Här blir förpackningsdesignen avgörande och det beror på: 

  • Val av material är essentiellt om förpackningen enkelt ska kunna källsorteras och återvinnas eller om det hamnar i naturen. 
  • Återvinningsgraden är i de flesta land högre för metall och papper än för plast. 
  • Kostnader är en stor fråga för företag men alternativ till plast så som biologiskt nedbrytbara material blir alltmer överkomliga när det kommer till pris. Dessa material kan vara lämpligt om det saknas rätt återvinningssystem.

 

Återvinning kommer dock inte utan utmaningar. Det är viktigt att inte blanda material vid återvinning och för att din förpackning lättare ska kunna källsorteras bör förpackningen ha så få olika material som möjligt eller enkelt kunna separera dem innan sortering.

 

Eco-friendly-packaging-solutions-body-4.jpg
 
 

Ekodesign är framtiden

Om vi ska komma i mål med grönare förpackningar krävs det instanser från både myndigheter, emballageproducenter och deras kunder. Återvinningssystem och infrastruktur ska ses över både lokalt och tvärgående över flera branscher. Bara för att en låda är återvinningsbar betyder det inte att den blir det - det måste finnas ett fungerade återvinningssystem i landet. Som exempel kan polypropylen-emballage återvinnas i Tyskland men ännu inte i Frankrike.

 

Som tur är pågår det en konstant utveckling inom förpackningsmarknaden, speciellt i Europa. Det ökar möjligheten att designa och tillverka förpackningar som inte bara skyddar och framhäver produkterna utan även begränsar miljöpåverkan. 

 

Det kommer självklart alltid att finnas en avvägning mellan kostnader, marknadsföring och miljöpåverkan. Men det ena utesluter inte nödvändigtvis det andra! En mer miljövänlig förpackningsdesign kan nämligen stärka ens varumärke, öka kundlojaliteten och samtidigt skydda produkterna.

 

 

 

Källor:

Andra artiklar

  • Alla